Gülüş tasarımı ve diş estetiği konusunda devrim yaratan yöntemlerden olan zirkonyum diş, özellikle ön dişlerde en çok tercih edilen diş kaplamasıdır. Uzun yıllar boyunca estetik bir gülüşe sahip olmak için tercih edilen zirkonyum kaplama aynı zamanda ağız ve diş sağlığı açısından da oldukça etkilidir. “Zirkonyum diş nedir?” ya da “zirkonyum diş nasıl yapılır?” soruları son zamanlarda cevabı oldukça merak edilen sorulardandır.
“Zirkonyum kaplama nedir?” sorusuna cevaben; zaman içerisinde çürüyen, sararan ya da rengini kaybeden dişlerin restorasyonunu sağlamak için; diş üzerinden törpüleme yapılarak zirkonyum maddeden yapılmış diş ile kaplama işlemine zirkonyum kaplama denir. Zirkonyum diş daha çok ön dişlerde uygulanmakla birlikte, diş etine alerjik reaksiyon yapmaması ve sağlanlığı sebebiyle arka dişlerde de uygulanmaktadır. Zirkonyum kaplama çarpık diş sorunundan şikayetçi hastalara da uygulanabilen bir işlemdir.
İçindekiler
“Zirkonyum kaplama nasıl yapılır?” sorusu uygulamayı yaptırmak isteyen kişiler tarafından ilk araştırılan sorulardandır. Zirkonyum diş yaptırmaya karar verildiğinde, zirkonyum diş modelleri arasından kişinin ağız yapısına en uygun model seçilir. Uygulama yapılacak olan hastanın diş rengi göz önünde bulundurularak zirkonyum diş renkleri arasından seçim yapılır. Zirkonyum kaplama yapılacak olan hastadan, hekim tarafından birebir ölçü alınır. Zirkonyum kaplama öncesi lokal anestezi uygulanır. Hastanın uygulama yapılacak olan dişleri kesilerek zirkonyum kaplama için uygun hale getirilir. Zirkonyum öncesi geçici diş takılır. Hastanın ağzına tam uyum sağlayana dek zirkonyum diş provası yapılır. Zirkonyum diş, diş hekimi tarafından kalıcı olarak yapıştırılır.
Tüm anne makyajımı op dr Yücel Sarıaltin ile yaptım.. sonuçlarım harika. Asistan cahlaa ve tüm ekip sayesinde..
Yücel Bey, mükemmel bir doktor olduğu kadar mükemmel bir insan. 2017'den itibaren hastası olarak, kendisinin tüm uygulamalarından çok memnun kaldım. Daha genç ve daha mutlu hissetmemi sağladı. Çok iyi bir plastik cerrahtan ötesi, çok iyi bir heykeltraş olarak şekil veriyor yüzünüze.
Devamını OkuBurun operasyonum yapildi.Yücel hoca ve operasyon öncesi sonrasi yardim ve destegi icin Tubanur Demirli hanima tesekkurlerimle.Cok ilgilililer ve cok memnun kaldik
İki yıl önce mide küçültme ameliyatı oldum o kadar kilo verince haliyle cildimde ve sırtımda sarkmalar meydana geldi. Karın bölgemdeki fazla deriyi aldırmak ve mememi büyütmek istiyordum. Ayrıca iki oğlum var ve onlara hamileliklerimden sonra insülin direncimle birlikte kilo alma sürecim başladı ve bir meme-karın operasyonuna ihtiyacım oldu. Bir arkadaşımın tavsiyesiyle sevgili Yücel hocayla tanıştım. Sayesinde tüm fazlalıklarımdan kurtuldum. Yücel hocama çok teşekkür ederim.
Devamını OkuYaklaşık 4 ay oldu ve şimdiden burnumu seviyorum
Eli çok hafif ve işini çok iyi bilen bir hoca. Kendisi gibi güler yüzlü bir ekiple beraber çalışıyor. Ameliyat öncesi, sırası ve sonrasında sürekli benimle iletişim halindeydi. Çok memnun kaldım.
Dişlerinin görünüşü ya da sağlığı konusunda sorun yaşayan ancak doğal görüntüsünden de taviz vermek istemeyen hastalar tarafından zirkonyum kaplamalar oldukça tercih edilmektedir. Zirkonyum kaplama dişi ön sıralara taşıyan özellikleri şu şekilde sıralamak mümkündür:
Zirkonyum kaplama yaptıranlar incelendiğinde ortaya çok etkili sonuçlar çıktığı görülür. Estetik bir gülüş tasarımı ve sağlıklı diş etleri için bugün pek çok insan zirkonyum diş kaplamaları tercih etmektedir. Peki zirkonyum diş yaptıranlar hangi sebeplerle bu uygulamayı seçmiştir?
Çürük, çarpık, ayrık, kırık, eksik vb. pek çok diş problemi olan insan kesin ve uzun süreli çözüm için zirkonyum kaplama yaptırmaktadır. Ayrıca dişler üzerinden, beyazlatmaya rağmen, gitmeyen lekelenmeler ya da renk farklılıkları için de yine çözüm olarak zirkonyum diş seçeneği uygulanabilir.
Zirkonyum kaplama yaptıracak olan dişinin ağız yapısına ve planlanan gülüş tasarımına göre en uygun zirkonyum diş modeli seçilerek işlem yapılır. Zirkonyum diş modelleri arasında keskin ve köşeli modeller daha etkileyici bir görünüm hedefleyenler arasında tercih edilirken; yuvarlak modeller ise daha romantik ve sofistike görünüm sağlamak için kullanılır. Dişlerin renk uyumu yakalanması için doğal dişe en yakın olan renk seçilerek zirkonyum kaplama yaptırmak daha doğru olur.
Zirkonyum kaplama fiyatları 2024 yılı itibarıyla 160 $’dan başlayarak hastadan hastaya değişir. Hangi dişlerde kaplama yapılacağı, zirkonyum kalitesi gibi farklı detaylara göre fiyatlar değişir. Hekiminiz ile görüşerek, muayene sonrası fiyat detayını öğrenebilirsiniz. Zirkonyum diş kaplama malzemesinin kalitesi zirkonyum kaplama fiyatları konusunda oldukça belirleyicidir. Zirkonyum kaplama işleminin nerede yapılacağı, işlemi yapacak uzmanın tecrübesi ya da tanınırlığı da zirkonyum kaplama fiyatı üzerinde belirleyici bir etki yapmaktadır. Zirkonyum diş adedi, alt ve üst kısımlara uygulanıp uygulanmayacağı gibi faktörler de yine zirkonyum kaplama fiyatına etki eder.
Zirkonyum diş yaptırmak, sonuçları değiştirilemeyecek bir işlem olduğu için, öncesinde çok fazla araştırma yapmalıdır. Zirkonyum diş, diş sızlaması yapar mı? Zirkonyum diş tek tek mi takılır? Porselen diş mi zirkonyum mu tercih edilmelidir? Zirkonyum kaplama tedavisi ne kadar sürer? Gibi önemli sorular, zirkonyum diş yaptırmadan önce diş hekimiyle konuşulmalı, gerekli bilgiler alındıktan sonra işlem yaptırılmalıdır.
Son zamanlarda zirkonyum kaplama, porselen diş ve metal destekli kaplama dişlere göre oldukça tercih edilen bir yöntemdir. Zirkonyum diş avantajlarını şu şekilde sıralamak mümkündür:
Zirkonyum kaplama işlemi direkt ağız üzerinden yapılan bir işlem olduğu için az da olsa zirkonyum kaplama dezavantajları hakkında yorum yapılabilir. Zirkonyum diş kaplama zararları olarak şunlar nitelendirilebilir:
Zirkonyum kaplama ve lamine kaplama son dönemlerde, gülüş tasarımının en çok tercih edilen yöntemlerinden olsalar da iki uygulama arasında ciddi anlamda farklılıklar vardır.
Zirkonyum kaplama ve metal kaplama işlemleri uygulama açısından benzerlik gösterse de sonuçları açısından oldukça farklıdır.
Estetik, etkili ve sağlıklı bir gülüş için kesin çözüm sunan zirkonyum kaplama ile ilgili en çok sorulan soruların cevaplarını şu şekilde vermek mümkündür:
“Zirkonyum diş sararır mı?” sorusu zirkonyum diş hakkında en çok sorulan sorulardan biridir. Zirkonyum diş gerekli ağız bakımı düzenli yapıldığı takdirde sararma yapmaz. Zirkonyum kaplama yaptırdıktan sonra da dişlerin düzenli fırçalanması, diş ipi kullanımı gibi rutin bakım faaliyetleri son derece önemlidir.
Zirkonyum kaplama dayanıklı malzemeden yapıldığı için her türlü yiyecek gönül rahatlığı ile tüketilebilir. Ancak zirkonyum diş yaptırdıktan sonraki 1-2 haftalık süreçte çok sert yiyeceklerin tüketilmemesi gerekir.
Zirkonyum kaplama konusunda fazlasıyla merak edilen durumlardan biri de implant üzerine zirkonyum kaplama yapılıp yapılamadığıdır. Zirkonyum kaplama da tıpkı metal destekli kaplama gibi diş üzerine geçirilen bir uygulama olduğu için, implant üzerine zirkonyum kaplama yapılmasında sorun yoktur.
Zirkonyum kaplama diş üzerine yapıştırılarak yapılan bir uygulamadır. Bu nedenle kalıcı olması hedeflenerek işlem yapılır. Fakat zirkonyum diş gerekli görüldüğü durumlarda uzman doktor tarafından çıkarılabilir. Zirkonyum kaplamanın çıkarılmasında herhangi bir sorun yoktur.
Zirkonyum diş işlemi yapılırken hastaya lokal anestezi yapılacağı için bu esnada hasta acı ya da ağrı hissetmez. Zirkonyum kaplama işleminin doğru şekilde yapılmadığı durumlarda işlem sonrasında ağrı söz konusu olabilir. Bu tarz durumlarda zirkonyum kaplama uygulamasını yapan hekimle iletişime geçmek gerekir.
Doğru ellerde yapılan zirkonyum diş kendi kendine düşmez. Fakat zirkonyum kaplama uygulaması diş üzerine yapıştırılarak yapıldığı için, yapıştırıcının kalitesiz olması sonucu ya da üzerine uygulama yapılan dişin içeride kırılması veya çürümesi sonucu zirkonyum kaplama düşebilir.
Zirkonyum diş malzemesi kaliteli bir malzeme olduğu için uzun yıllar kullanıcıya eşlik eder. Fakat zirkonyum diş yapıldıktan sonra diş bakımına gerekli özenin gösterilmemesi zirkonyum kaplama ömrünü kısaltabilir. Ayrıca zirkonyum kaplama altında kalan dişin çürümesi gibi durumlarda da zirkonyum diş işleminin yenilenmesi gerekebilir.
Zirkonyum diş üzerinde, doğal dişlerde olduğu gibi bir beyazlatma işlemi uygulanamaz. Fakat zaten zirkonyum kaygan ve pürüzsüz bir malzeme olduğu için leke tutmayan ve renk değiştirmeyen yapıdadır. Ayrıca zirkonyum diş bakımına gereken özen gösterilerek ilk günkü beyazlık ömür boyu korunabilir.
Zirkonyum malzemesi kaliteli ve alerjen içermeyen yapıda olduğu için zirkonyum diş son derece sağlıklıdır. Zirkonyum diş ağız florasında ya da diş etlerinde bozulmaya sebep olmaz.
Zirkonyum diş, durup dururken düşmez. Zirkonyum diş yaptıran hasta ağız bölgesinden darbe almadığı ya da çok sert yiyecekleri tüketmediği sürece sorun yaşanmaz. Zirkonyum diş yapıştırıcısı kalitesiz ise zirkonyum kaplama düşebilir. Zirkonyum kaplama altındaki diş kırılır veya çürürse yine kaplama düşebilir.
Zirkonyum kaplama on sekiz yaşını doldurmuş, ağız gelişimini tamamlamış diş konusunda estetik veya sağlık problemleri olan tüm hastalara uygulanabilir.
Zirkonyum diş kaplama tedavisi uygulama yapılacak olan hastanın sağlık durumuna bağlı olarak değişir. Zirkonyum diş işlemi diş etleri sağlıklı bir hastada 1-2 haftada tamamlanabilirken, diş eti problemi olan hastalarda öncelikle diş eti tedavisi uygulanır. Daha sonra zirkonyum diş yapılır.
Zirkonyum kaplama, zirkonyum malzemesinin yapısı gereği diş etiyle tam uyum sağlar. Hem görsel hem de yapısal olarak diş etinde organik görünüm oluşturur. Metal destekli kaplama diş ya da porselen diş gibi, diş eti birleşme noktalarında kötü görüntü oluşturmaz.
Zirkonyum kaplama uygulaması sırasında hastaya bölgesel anestezi uygulandığı için hasta işlemin hiçbir kısmında acı ya da ağrı hissetmez. Zirkonyum kaplama sonrası hafif hassasiyet yaşansa da bu durum kısa sürelidir. Ayrıca zirkonyum kaplama işlemi sonrasında ağrı hissedilmesi durumunda işlemi yapan hekimle irtibata geçmek gerekir.
Zirkonyum kaplama diş eti hastalığı olan kişilerde maalesef uygulanamaz. Zirkonyum yapılmadan önce diş eti tedavisi uygulanması gerekir. Zirkonyum diş eti sağlıklı duruma geldikten sonra hastaya yapılabilir.
Zirkonyum kaplama bakımı da tıpkı kişinin kendi dişlerinde olduğu şekilde yapılmalıdır. Zirkonyum diş özelinde ayrı bakım işlemi yoktur. Zirkonyum diş uygulaması yaptıran kişiler günlük diş fırçalama, diş ipi ve ağız bakım suyu kullanma gibi rutinlerini sürdürmelilerdir.
Zirkonyum diş ömrü normal şartlarda 10-15 yıl sürse de iyi bakım uygulanarak bu süreç daha da uzatılabilir.
Zirkonyum diş diğer geleneksel diş kaplama yöntemleri gibi ağızda koku ya da tat değişikliği yaratmaz. Tıpkı doğal dişleriniz gibi hayatınıza devam edebilirsiniz.
Zirkonyum kaplama, metal destekli kaplama uygulamaları gibi alerjik tepki yaratmaz. Çünkü zirkonyum metal değildir.