Sizi Arayalım

Klinik İşlemlerine Özel Beslenme

İçindekiler

Klinik İşlemlerine Özel Beslenme Nedir?

Klinik işlemlerine özel beslenme, bir kişinin belirli bir klinik işlem veya hastalık nedeniyle ihtiyaç duyduğu özel beslenme düzenidir. Bu tür beslenme düzenleri, kişinin vücudunun işleme veya iyileşme sürecine yardımcı olmak ve olası komplikasyonları önlemek amacıyla hazırlanır. 

Ameliyat öncesi ya da sonrası dönemde kişiye yüksek proteinli ve düşük yağlı beslenme önerilebilir. Vücudunun ameliyat sonrası iyileşme sürecinde daha fazla protein ve az yağ ihtiyacı olduğu için bu tarz bir beslenme planı gereklidir. Benzer şekilde, bir kişinin kemoterapi veya radyasyon tedavisi alması durumunda, mide bulantısı ve kusma gibi yan etkileri önlemek için düşük yağlı, hafif ve kolay sindirilebilen gıdalar önerilebilir. Diyabet, kalp hastalığı, böbrek hastalığı, sindirim sistemi hastalıkları gibi kronik hastalıkları olan kişilerin klinik işlemlerine özel beslenme planı geliştirilmelidir. Bu nedenle, bu tür beslenme düzenlerinin hazırlanması ve uygulanması için bir beslenme uzmanı veya diyetisyen ile çalışmak önemlidir. Klinik işlemlerine özel beslenme desteğine ihtiyaç duyanların durumu değerlendirildikten sonra fiyat bilgisi paylaşılır. Fiyat konusunda kapsamlı bilgi almak için beslenme uzmanlarımızdan randevu almalısınız.

Klinik İşlemler Öncesi Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Klinik işlemler öncesi beslenme, hastanın işlemi sırasında veya sonrasında oluşabilecek komplikasyonları önlemek ve iyileşme sürecini hızlandırmak için çok önemlidir. Ayrıca hastayı klinik işleme hazırlar. İşlem öncesi dönemde yapılacak doğru beslenme planı, hastanın sağlığına katkıda bulunabilir. 

İşlem öncesi beslenme planı, kişinin yaşına, sağlık durumuna, boyuna, kilosuna, cinsiyetine bağlı olarak belirlenmelidir. Genel olarak cerrahi işlemler öncesinde 6-8 saat boyunca vücuda herhangi bir besin almamak gerekir. Bu sayede mide boşaltma işlemi tamamlanmış olur. 

Klinik işlem öncesi son 24 saatte ise ağır yağlı yiyeceklerden, baharatlı yiyeceklerden, gazlı yiyecek ve içeceklerden kaçınmak gerekir. Bunun yerine beyaz et, yoğurt, sebze gibi hafif, sindirimi kolay, protein ve lif bakımdan zengin gıdalar tercih edilebilir. Yine bu süreçte vücudun susuz kalmaması için sıvı alımına özen gösterilmelidir. Doktorun önereceği şekilde su, meyve suyu, bitki çayı, çorba, sıvı jöle gibi sıvı gıdalar tüketebilirsiniz. 

İşlem öncesi yemeklerde protein, karbonhidrat ve sağlıklı yağları içeren besinler tercih edilmelidir. Örneğin, tavuk, balık, kırmızı et, sebzeler, meyveler, tam tahıllar, süt ve süt ürünleri gibi besinler tüketilebilir. İşlem öncesi beslenmenin amacı, işlem sonrası iyileşme sürecini hızlandırmak ve komplikasyonları önlemektir. Bu nedenle, işlem öncesi yemeklerin hafif ve sindirimi kolay olması önerilir. Bu nedenle lifli besinleri tüketirken aşırıya kaçmamakta fayda vardır. 

Bazı işlemler öncesinde doktorunuz size beslenme konusunda talimatlar verebilir, yeme-içme yasağı getirebilir. Bu nedenle doktorun sizin için belirlediği talimatlara uymak önemlidir. 

Ne Dediler?
testimonial icon
Silia Lilia
01/12/2022

Doktorum Dr Yücel'e muhteşem çalışması için teşekkür ederim❤️ Fransa'dan gelen hem hastanede hem de klinikte en ince ayrıntılara dikkat eden gerçekten üst düzey bir ekip beni karşılayan sevimli guzdi ile çok güzel bir şekilde refakat ettim. çok iyi ve her şeyi açıkladı ve özellikle beni rahatlattı Nihai sonuç olmasa da sonucumdan çok memnunum. Seni seviyorum doktorum silya

Devamını Oku
testimonial icon
Gülşah Şahin
12/11/2019

Tereddüt etmeden güvenebilirsiniz. Başarılı sonuçlar için Op. Dr. Yücel Sarıaltın'a teşekkür ediyorum.

testimonial icon
Kudret Cagla Uge
05/01/2023

Şahane bir profesyonellik ve samimiyet!

testimonial icon
Fig*** E***
04/08/2019

İşinde çok başarılı, hastalarına karşı son derece ilgili Yücel Bey.Kendisi sadece benim değil ailemizin ve çevremizinde doktoru oldu.Teşekkürler.

testimonial icon
Mirhan MİROĞLU
09/01/2022

Rhinoplasti ( burun ameliyatı ) oldum. Operasyondan önce ve sonra her açıdan ilgilendiler. Tabi burası yorum kısmı size ameliyatı ve olanları anlatayım. Hastaneye tetkiklerden sonra yatırıyorlar. Ameliyat için doktorumuz gelip kontrollerini yapıyor. Ameliyat öncesi keşif yapıyor diyebilirim. Ameliyata alıyorlar sonra. Bir şey koklatıyorlar. 5 e kadar say diyorlar. Ben 500 e kadar sayarım dedim ama 3 ten sonrasını hatırlamıyorum. Ameliyat bitiyor. Narkozlu hallerimi pek hatırlamıyorum. Sevgilimin adını bağırmışım. Bence siz de pek hatırlamak istemeyeceksiniz . Bu arada hastane ve şartlarından bahsetmek bile istemiyorum. Efsaneydi çünkü. Her şey çok güzeldi. Bir gün misafir ediyorlar hastanede. Doktorumuz son kontrolünü yaptıktan sonra taburcu ediyor. Burnumun içindeki tampon çıkarılırken kesinlikle acıtmadı. Endişesi olan varsa kesinlikle bir endişesi olmasın. Ağrım iki gün sürdü. Bütün tamponların çıkması bantların sökülmesi altı güne tekabül etti. Morluklar da sekizinci günün sonunda tamamen son buluyor. Ameliyattan sonra iki gün için şişler çok çok fazla oluyor. Gözleriniz az görecek kadar. Ama acısı falan kesinlikle yok. Bu büyük şişlikler de dördüncü günün sonunda bitiyor. Yani toplasanız en fazla on gün içerisinde muhteşem nefes alan ve muhteşem görünen burnunuza kavuşuyorsunuz. Doktorumuz ve ekibinden yana hiç bir sorun yaşamadım. Çok huysuzumdur iyi sabrettiklerini düşünüyorum hatta. Bana çok iyi davrandılar. Şuan ameliyattan tam 4 ay geçti. Masajlarımı düzenli yaptım ve çok memnunum. Not: Salya sümük ağladığım eski sevgilimi unutturacak derecede burnumu güzel yaptı doktor bey. Çünkü yenileri gerçekten de unutturdu. Kral adamsın Yücel abi seviyorum seni

Devamını Oku
testimonial icon
es...ş
03/11/2014

GERÇEKTEN MÜKKEMMEL ÖTESİ DİYEBİLECEĞİM TEK İNSAN VE TEK HEKİM. EMEĞİNİZİ NASIL ÖDERİM BİLMİYORUM. EMEĞİNİZE ELİNİZE SAĞLIK. İYİKİ SİZİ TANIMIŞIM. BAŞARILARINIZIN DEVAMINI DİLER, EŞİNİZ VE ÇOCUĞUNUZLA BİR ÖMÜR MUTLULUKLAR DİLERİM. HERKESE GÖNÜL RAHATLIĞI İLE ÖNEREBİLECEĞİM TEK HEKİM.

Devamını Oku

Klinik İşlemler Sonrası Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Klinik işlemler sonrası beslenme, yapılacak olan klinik işlemin türüne bağlı olarak değişebileceği gibi hastanın yaşı, sağlık durumu, boyu, kilosu ve cinsiyeti gibi faktörlerden de etkilenir. Genel olarak klinik işlemler sonrası beslenmede şunlara dikkat edilebilir:

  • Birçok klinik işlem sonrasında, vücut sıvı kaybettiği için bol miktarda sıvı alımı gereklidir. Buna bağlı olarak su, bitki çayı, şekersiz meyve suları ve sulu gıdalar tüketebilirsiniz.
  • Protein vücut dokularının iyileştirilmesi için önemlidir. Klinik işlemler sonrası et, balık, tavuk, süt, yoğurt, baklagiller gibi protein kaynakları tüketerek vücut dokularının onarımına destek olabilir, iyileşme sürecini kısaltabilirsiniz. 
  • İşlem sonrası dönemde, vücudunuzun sağlıklı bir şekilde iyileşmesi için vitamin ve mineral alımına da özellikle dikkat etmelisiniz. Özellikle taze sebze, meyve ve tam tahıllardan C vitamini, E vitamini, çinko, demir, magnezyum gibi vitamin ve mineralleri alabilirsiniz.
  • Bazı işlemler sonrasında, mide ve bağırsaklar hassas hale gelebilir. Bu nedenle, işlem sonrası dönemde yumuşak, kolay sindirilebilir gıdalar tüketmek daha uygun olacaktır. Bu gıdalar arasında pirinç, çorba, haşlanmış sebzeler, yoğurt ve püreler sayılabilir.
  • İşlem sonrası dönemde baharatlı, yağlı, şekerli gıdalardan özellikle uzak durulması gerekir. Hangi gıdaların işlem sonrası tüketilmemesi gerektiğine dair bilgileri doktorunuza danışabilirsiniz. 

Estetik İşlemler Sonrası Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Meme estetiği, karın germe, Brezilya poposu, kol germe gibi pek çok estetik işlem öncesi ve sonrasında dikkat edilmesi gereken beslenme kuralları vardır. Estetik işlem yapılan bölgenin iyileşme sürecini hızlandırmak, ödem oluşumunu azaltmak, enfeksiyon riskini önlemek ve en iyi sonucu elde etmek için doğru beslenmeye dikkat edilmelidir. Estetik işlem sonrası özellikle ilk günlerde bol sıvı tüketimine önem verilmelidir. Doktorun önerileri dahilinde su, süt, meyve suyu, bitki çayı gibi sıvı gıdalar tüketilebilir. Bu süreçte alkollü, gazlı ve kafein içeren içeceklerden uzak durulmalıdır. 

Estetik işlem yaptırdıktan sonrası beslenme sürecinde et, tavuk, balık, süt ve süt ürünleri, baklagiller gibi protein kaynaklı besinlerin tüketilmesi gerekir. Proteinler dokuların yenilenmesinde ve çabuk iyileşmesinde etkin rol oynarlar. Ayrıca meyve,sebze ve tahıllı besinler tüketilerek vitamin ve mineral ihtiyacı karşılanmalıdır. İşlem sonrası dönemde sodyum alımı azaltılmalıdır. Sodyum ödem oluşumuna neden olabilir, bu nedenle işlem sonrası dönemde tuzlu yiyeceklerden ve işlenmiş gıdalardan uzak durmak gerekir.

Beslenme konusunda her ne kadar kişinin bünyesine bağlı olarak faktörler değişse de bazı klinik estetik uygulamalar için farklı beslenme programları önerilebilir. Bu durumda işlemi yapan hekimden bilgi almak ya da beslenme uzmanı ile sağlıklı beslenme programı oluşturmak en doğru olanıdır. 

Saç Ekimi Sonrası Beslenme Süreci

Saç ekimi sonrası beslenme saç derisinin daha çabuk iyileşmesi için önemlidir. Saç derisinin onarımı ve yaraların iyileşmesi sürecini daha sağlıklı atlatmak için beslenmenin de sağlıklı olması gerekir. Saç ekimi sonrası ilk 48 saatte tuzlu ve baharatlı yiyeceklerden sakınmak gerekir. Bu yiyecekler bölgede şişliğe neden olabilir. Bunun yerine bol su tüketerek ödemi engelleyebilir, iyileşme sürecini kısaltabilirsiniz. Saç ekimi sonrası birkaç gün boyunca kırmızı et ve yağlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Protein ihtiyacını karşılamak için ızgara tavuk veya hindi tüketebilirsiniz. Protein içeren gıdalar saç derisinin hızlı iyileşmesi konusunda fayda sağlar. 

Saç sağlığı için önemli vitamin ve mineraller arasında A vitamini, C vitamini, D vitamini, E vitamini, B vitamini, çinko, demir ve magnezyum yer alır. Saç ekimi işleminden sonra sağlıklı yağ içeren balıklar, ıspanak, badem, yumurta gibi besinler tüketebilirsiniz. Ayrıca bu süreçte en önemli konulardan bir tanesi alkol, sigara ve kafein tüketiminin sınırlandırılması mümkünse bırakılmasıdır. Çünkü iyileşme sürecinde zararlı maddelerin kullanımı, süreci uzatabilir. 

Yüz Estetiği Sonrası Beslenme Süreci

Yüz germe, göz kapağı estetiği, alın germe, boyun germe, burun estetiği, gamze estetiği gibi yüz bölgesinde yapılan estetik uygulamalar sonrasında dikkate alınması gereken bazı beslenme kuralları vardır: 

  • Ameliyat sonrası iltihaplanmayı azaltmak için, zencefil, sarımsak, yeşil yapraklı sebzeler, meyveler, yağlı balıklar gibi anti-inflamatuar özellikleri olan besinleri tüketebilirsiniz.
  • Yüze yapılan estetik uygulamalar sonrasında bol su tüketmek iyileşmeyi hızlandırmak ve cilt sağlığını korumak açısından oldukça önemlidir. 
  • Sağlıklı beslenme programının olmazsa olmazlarından olan protein kaynakları, vitamin ve mineralleri beslenme programına eklemek iyileşme sürecini hızlandırır. 
  • Lifli gıdalar tüketmek ameliyat sonrası sindirim sistemini zorlayabileceği için sınırlı derecede tüketmekte fayda vardır. 
  • Yüz estetiği sonrası tuzlu ve baharatlı yiyecekler şişlik ve ödem gibi sorunlara yol açabileceği için tüketilmesi önerilmez. 
  • Alkol, sigara gibi zararlı maddeler iyileşme sürecini geciktireceği ve kanamalara neden olabileceği için yine bu süreçte bu maddelerin kullanılması bırakılmalıdır.

Yüze yapılan estetik ameliyatlar sonrası uzman doktorun önerileri doğrultusunda beslenmek önemlidir. 

Cilt Gençleştirme Uygulamaları Sonrası Beslenme Süreci

Örümcek ağı uygulaması, emsculpt uygulaması, yüz-boyun mezoterapisi, burun, dudak, yüz dolgusu gibi cilt gençleştirme uygulamaları sonrasında cildi daha sağlıklı hale getirmek için uygulanması gereken bazı beslenme kuralları vardır. Bunları şu şekilde detaylandırmak gerekirse:

  • Antioksidan zengini besinler tüketmek. Antioksidanlar cildi serbest radikallerin zararlı etkilerinden korur ve cildin daha genç görünmesini sağlar. Özellikle çilek, böğürtlen, yaban mersini gibi zengin antioksidan içeren meyveler, yeşil yapraklı sebzeler, fındık gibi besinler tüketmek önemlidir. 
  • Cildin gençleşmesini ve iyileşmesini sağlayan bir diğer besin grubu proteinlerdir. Bu nedenle estetik uygulamalar sonrasında et, balık, tavuk, yumurta gibi protein kaynaklarını tüketmek gerekir. 
  • Somon, sardalya, ton balığı, keten tohumu, ceviz gibi Omega-3 kaynakları tüketmeye özen gösterin. Bu sağlıklı yağlar içeren besinler cildi nemli tutar ve iltihaplanmayı engeller. 
  • Şekerli ve işlenmiş yiyecekler cildinizi zararlı etkilerine maruz bırakır ve yaşlanmayı hızlandırır. Bunun yerine, tam tahıllar, taze meyve ve sebzeler gibi sağlıklı yiyecekler tüketmeye özen gösterin.
  • C vitamini kolajen üretimini artırır ve cildinizin daha sağlıklı görünmesini sağlar. Portakal, mandalina, greyfurt, yeşil biber, brokoli gibi C vitamini açısından zengin yiyecekleri tüketmeye özen gösterin.
  • Cildin nemli ve sağlıklı kalması için bol su içmek son derece önemlidir. Estetik uygulamalar sonrası ve hayatın tüm döneminde yeterli miktarda su içmeye özen gösterilmelidir. 

Liposuction Sonrası Beslenme Süreci

Liposuction, bir kişinin vücudundan fazla yağları çıkarmak için yapılan bir cerrahi işlemdir. Bu işlemden sonra, doğru beslenme, iyileşme sürecine yardımcı olabilir ve sonuçları optimize edebilir. İşlem sonrası dönemde, genellikle doktorunuzun size belirttiği özel diyet yönergelerini takip etmeniz önerilir. Bu yönergeler, genellikle yeterli miktarda protein, sağlıklı yağlar ve karbonhidratlar içeren dengeli bir diyeti içerecektir. Ayrıca yeterli miktarda su içmek de önemlidir, çünkü vücudunuzun iyileşme sürecinde sıvı ihtiyacı artabilir.

Liposuction uygulaması sonrası vücuda yağ alımı konusu oldukça önemli ve dikkat edilmesi gereken bir konudur. Az yağlı yiyeceklerin tüketilmesi ve sağlıklı yağların kullanımı önemli ve gereklidir. Ayrıca tuz ve baharat kullanımından kaçınılmalıdır. Yine alkol, sigara kullanımı bırakılmalıdır. 

İyileşme sürecinde, vücudunuzun protein ihtiyacı artar, bu nedenle et, tavuk, balık, yumurta, süt ve süt ürünleri gibi protein açısından zengin yiyecekler tüketmeniz önerilir. Ayrıca, meyve, sebze, tam tahıllar, sağlıklı yağlar ve fındık gibi besinler de iyileşme sürecine katkıda bulunabilir.

Tüm bu süreç boyunca doktor tavsiyeleri doğrultusunda beslenmek oldukça önemlidir. Varsa doktorun belirttiği beslenme diyeti uygulanmalı ya da diyetisyenden konuyla ilgili olarak destek alınmalıdır. 

Son Düzenleme : 18.05.2024