Sizi Arayalım

Diş Beyazlatma (Bleaching)

İçindekiler

Diş üzerindeki gözenekli mine yapısında meydana gelen renkli, inorganik ve organik maddelerin çeşitli yöntemlerle giderilmesini sağlayan diş beyazlatma işlemi, dişlerin daha sağlıklı ve beyaz görünmesi için diş hekimleri tarafından uygulanan bir işlemdir. Uygulanan dolgular, yapılan kaplamalar, diş protezlerinin nasıl kullanıldığı ve yaşın ilerlemesi ile de dişlerde renk değişimi görülebilir[S2] . Aynı zamanda yiyecek ve içeceklerin yıllar içerisinde bu tabakada birikmesi, fizyolojik nedenler, kullanılan ilaçlar, diş bakımının sıklığının ne olduğuna ve diş bakımının doğru olup olmadığına da bağlı olarak ortaya çıkabilir.

Dişler, yüzümüzde en çok dikkat çeken noktalardan biridir. Bir kişiyle tanıştığımızda, konuştuğumuzda ve tebessüm ettiğimizde ilk olarak dişler göze çarpar. Dişlerde oluşan renk ve şekil farklılıkları kişileri rahatsız edebilir, bu durum sosyal hayata bile yansıyabilir. Dişlerindeki renk değişiminden rahatsız olan kişiler rahatlıkla bu işlemi yaptırabilir. Diş beyazlatma yöntemlerinin uygulanması; sararmış ve tonu farklılaşmış diş rengini beyazlatarak dişlerimizin doğal bir görünüm elde etmesine ve özgüvenlerinin artmasına yardımcı olur.  Peki, diş beyazlatma nedir (bleaching nedir), diş beyazlatma yöntemleri nelerdir, diş beyazlatma nasıl yapılır?

Seans Sayısı :
1-3 Seans
Operasyon Süresi :
1-3 Saat
Mevsim :
4 Mevsim
Hastanede Yatış :
Yok
Hassasiyet Süreci :
0-1 Gün
İşe Dönüş Süresi :
Hemen
Anestezi :
Yok
Sonuçların Kalıcılığı :
0-1 Yıl

Diş Beyazlatma (Bleaching) Nedir?

Nefes alıp verme, besin alma gibi hayati işlevlerimizi gerçekleştirdiğimiz ağız ve içerisinde bulunan dişlerimiz vücudumuzda en çok deformasyona açık olan bölgelerimizdendir. Gün içerisinde tükettiğimiz gıdalar içtiğimiz içecekler, kullandığımız ilaçlar, diş bakım rutinimiz vb. birçok durum; dişlerimizin yapısında çürük, hassasiyet ve renk farklılaşması gibi pek çok şeye sebebiyet verebilir. Dişlerde oluşan sarılık, grilik ve renk farklılığı da görüntü açısından kişileri rahatsız edebilir. Kişiler yüzümüzde en çok dikkat çeken ve vücut sağlığımız açısından da oldukça önemli olan dişlerin bu görünümünden hoşnut olmayabilir.

Diş beyazlatma işleminin amacı, dişlerin cilt rengine göre birkaç ton açılarak daha sağlıklı ve estetik görünüm elde edilmesidir. Diş hekimleri tarafından yapılan diş beyazlatma işlemi, evde kişilerin kendilerine uyguladıkları dişleri beyazlatmaya yarayan kimyasal ürünler ve beyazlatıcı diş macunları gibi birkaç yöntemle de gerçekleştirilebilir. Bu yöntemlerin etkileri ve etkinlikleri kişiye, kişinin diş sağlığına göre değişebilir. Alanında uzman diş hekimleri tarafından yapılan işlemler ile daha sağlıklı sonuçlar elde edilebilir.

Ne Dediler?
testimonial icon
Hd***
05/08/2019

Merhaba :) Ben Hedil Ürdün'den geliyorum. Daha önce 4 kez burun estetiği ameliyatı oldum ve hepsi de başarısız geçti. 5. ameliyatımı Op. Dr. Yücel Sarıaltın'a oldum ve ameliyatımın sonucu harika. Burun ile dudak arasında bir mesafe vardı o kısaldı. Bu kadar küçük bir iz kalacağını düşünmemiştim.

Devamını Oku
testimonial icon
nü...e
24/11/2018

İlk muayenemi oldum ve ön görüşmeye geldim.Yücel Beyin değerli bilgilerinden ve enerjisinden çok memnun kaldım. Zaten tavsiye üzerine gitmiştim. Ameliyat sonrası sonucunda iyi olucağını umuyorum.

testimonial icon
Ali Ö***
01/02/2019

Doktorumuzdan çok memnunuz hersey için çok teşekkürler plastik cerrahi konusunda mükemmelsiniz hocam

testimonial icon
erdem berber
01/02/2023

Burun operasyonum yapildi.Yücel hoca ve operasyon öncesi sonrasi yardim ve destegi icin Tubanur Demirli hanima tesekkurlerimle.Cok ilgilililer ve cok memnun kaldik

testimonial icon
Wesay Murray
18/03/2020

Yaklaşık 4 ay oldu ve şimdiden burnumu seviyorum

testimonial icon
Hussein Makke
08/01/2022

Dr yucel mükemmel bir doktordur. Genel olarak ameliyat konusunda oldukça tereddütlüydüm ama o beni rahat hissettiren ve çok bilgili olan gerçek bir profesyonel. Burun estetiği ve abdominal gravür harika oldu!

Devamını Oku

Diş Beyazlatma Nasıl Yapılır?

Fizyolojik nedenler, tüketilen yiyecek ve içecekler (Çay, kahve, asitli içecekler, asitli yiyecekler), alkol ve sigara kullanımı ve antibiyotik gibi ilaçların kullanımı diş minelerinde renklendirme yapabilir böylece dişler beyazlığını kaybeder. Aynı zamanda kullanılan diş protezleri, dolgu malzemeleri, yapılan kaplamalar ve yaşın da ilerlemesi ile dişler sararıp koyulaşabilir. Diş beyazlatma tedavileri bu gibi durumlarda uygulanır.

Hekim tarafından gerçekleştirilen beyazlatma işleminde; diş beyazlatma jeli ve lazerle diş beyazlatma ile dişteki gözenekli minenin üzerinde yıllar içerisinde oluşan renkli, inorganik ve organik maddeler temizlenerek diş tonun açılması sağlanır. Diş üzerinde oluşmuş olan lekeler çıkartılarak tekrar leke oluşumunu önlemek için işlem uygulanır. İlk olarak, varsa dişte tartar ve diş taşı temizliği yapılır. Daha sonra diş hekimi uygulanacak olan beyazlatma işlemini gerçekleştirir. Diş beyazlatma uygulaması yaklaşık olarak 1 saat sürmektedir.

Diş Beyazlatma Yöntemleri Nelerdir?

Diş beyazlatma tedavisi için pek çok yöntem bulunmaktadır. Var olan yöntemler uygulama ve içerik bakımından farklılık göstermektedir. Bu yöntemler; ev tipi diş beyazlatma, ofis tipi beyazlatma, kombine diş beyazlatma, tek diş beyazlatma (içten beyazlatma) şeklinde ayrılabilir. Bu yöntemlerin dışında doğal diş beyazlatma, diş beyazlatma tozu, diş beyazlatma kalemi gibi yöntemler de karşımıza çıkmaktadır.

Ev Tipi Diş Beyazlatma: Ev tipi beyazlatma işleminde, kişi hekim tarafından muayene edilir. Kişinin diş yapısına özel uygun plakların ölçüsü alınır ve plaklar ölçülere göre hazırlanır. Harbamid peroksid veya hidrojen peroksit maddelerini içeren jel hazırlanır ve hastalar jeli belirli aralıklarla plakların içerisine yerleştirerek ev ortamında uygular. Kullanım sürecinde dikkat edilmesi gereken durumlar diş hekimi tarafından hastaya açıklanır. Günde belirli sürelerde, yaklaşık 2 hafta kullanılması gerekir. Etkisinin daha yavaş ortaya çıktığı bir yöntemdir.

Ofis Tipi Beyazlatma: Halk arasında yaygın olarak “lazerle diş beyazlatma” olarak da bilinir. Hekim tarafından uygulanan bu yöntemde diş etleri korunarak diş üzerine beyazlatmaya yarayan kimyasal ajanlar (jel) sürülür. Sürülen bu jel, lazer ya da Uv ışını içeren diş beyazlatma aleti ile etkinleştirilir. Diş beyazlatma cihazı tek başına değil sürülen bu jeli aktive ederek beyazlık sağlar. Lazer ya da Uv ışını içeren diş beyazlatma makinesi ile klinikte gerçekleştirilen bu işlem yaklaşık olarak 1 saat sürmektedir. Uygulama seansı kişinin diş yapısına göre değişse de genellikle 2 seansta tamamlanır. Lazerle diş beyazlatma yorumları da dikkate alındığında kısa sürede yani işlem sonrasında anında diş beyazlatma etkisi olduğu görülür.

Kombine Diş Beyazlatma: Bu beyazlatma işlemi hem evde hem de ofiste gerçekleştirilir. Ofiste uygulanan işlem evde yapılacak olan işlem ile desteklenir. Bu sayede beyazlatma işleminin kalıcılık etkisi arttırılır.

Tek Diş Beyazlatma (İçten Beyazlatma): Kanal tedavisi sonrasında dişlerin içerisi kahve/siyah bir renge dönüşebilir. Renk değişme durumu dişin iç kısmında gerçekleşir. Beyazlatma işleminde beyazlatma ajanları dişin iç kısmına uygulanır. Birkaç seans sonra dişler beyaz haline ulaşır fakat bu işlem yalnızca kanal tedavi geçirmiş yani cansız dişler için kullanılır.

Doğal Diş Beyazlatma: Kimyasal maddeler dışında doğal yollarla beyazlatma yöntemleri de bulunmaktadır. Çilek, muz kabuğu, karbonat, sirke ve limon gibi doğal olan maddeler kullanılarak diş beyazlatma işlemi gerçekleştirilebilir. Beyazlatma etkisi diğer yöntemlere göre düşüktür. Diş hekimi kontrolünde uygulanmadığı için dişi aşındırarak zarar verebilir.

Diş Macunu, Diş Beyazlatma Tozu ve Diş Beyazlatma Kalemi ile Beyazlatma: Aktif karbon içeren diş macunu ve diş beyazlatma tozları kullanıldığında beyazlatma etkisi görülebilse de dişleri aşındırarak zarar görmesine neden olabilir. İyi temizlenmediği sürece dişler beyaz bir görünümden ziyade mat ve gri bir görünüm alabilir.

Diş beyazlatma kalemi ise geçici yüzeysel bir etki göstererek dışa sürülen katman ile dişlerin aşınmasın neden olabilir. Bu üç yöntemde de içeriği onaylanmış ürünler kullanılmalı ve doktor tavsiyesi dışında ürün kullanılmamalıdır. Yanlış ve zararlı ürün kullanımı kişilerin diş minelerini aşındırarak zarar verebilir, aynı zamanda kişilerin sağlıklarını olumsuz yönde etkileyebilir.

Kimler Diş Beyazlatma İşlemi Yaptırabilir?

Diş bakımı düzenli ve eksiksiz bir şekilde yapılsa da bazen dişlerin sararması ve renk değiştirmesi kaçınılmaz olabilir. Diş beyazlatma işlemi, diş ve diş eti problemi olmayan herkes tarafından yaptırılabilir. Diş beyazlatma işlemi öncesinde hekim muayenesi oldukça önemlidir. Hekim tarafından dişler incelenerek kişilerin de beklentileri doğrultusunda tedavi işlemi gerçekleşir. Dişinde ve diş etinde herhangi bir enfeksiyon, çatlak, çürük gibi bulunan kişilere öncelikle ilgili durumun tedavisi gerçekleştirilir. Daha sonra tekrar muayene edilerek beyazlatma işlemi uygulanabilir.

Uygulama herkes tarafından yapılabilse de tehlikeli olabilecek bazı durumlar da vardır:

  • Kimyasal maddeler içerdiği için emziren, hamile ve hamilelik riski olan kişilerin yaptırması uygun değildir.
  • Diş ve diş eti problemleri olan kişilerin dişlerindeki problemleri, enfeksiyon riski olma ihtimalini ve diş hassasiyetini arttırabileceği için öncelikle bu sorunların ortadan kaldırılması gerekmektedir.
  • Diş gelişimi devam ettiği için 18 yaşından küçüklere uygulanmaz.
  • Sağlıklı, parlak ve estetik bir görünüm için herhangi bir sağlık problemi olmayan kişiler bu işlemi kolayca yaptırabilir.

Diş Beyazlatma İşleminin Yan Etkileri Nelerdir?

“Diş beyazlatma zararlı mı?” sorusu oldukça merak edilir. Diş beyazlatma işleminde uygulanan tekniğe ve kişinin diş yapısına bağlı olarak birtakım yan etkiler görülebilir. Fakat işlemi uygulayan diş hekim tarafından uygun koşullar gözetilip kontrollü bir şekilde işlem gerçekleştirilirse diş beyazlatma riskli bir işlem değildir. Yeterli koşullar sağlandığında yan etki ihtimali oldukça düşüktür. Fakat işlem kontrollü yapılmaz ve çürük, çatlak, hasarlı dişlere uygulanırsa diş beyazlatma zararları ortaya çıkabilir. Olası yan etkileri aşağıdaki gibidir:

Diş Beyazlatma Sonrası Sızlama: Öncelikle yapılan uygulamadan dolayı işlemin ilk başlarında hassasiyet görülebilir. Diş beyazlatma yorum ve geri dönütlere bakıldığında başlangıçta soğuk-sıcak yiyecek ve içecek tüketiminde hassasiyet olduğu görülmüştür. Bu durumun ilk 24-48 saat arasında olması normaldir. İlerleyen saatler içerisinde diş beyazlatmadan sonra sızlama geçmezse uygulamaya son verilmelidir. Hekim tarafından önerilen uygun tedavi yöntemleri ile hassasiyet tedavi edilmelidir.

Diş Eti Hassasiyeti: Uygulanan işlem diş etleri korunarak gerçekleştirilmelidir. Aksi takdirde diş etlerinde tahrişe bağlı bir hassasiyet oluşabilir.

Diğer Dişlerle Uyumsuzluk: Daha önceden yapılmış olan dolgu, kaplama, protez gibi işlemlerin tonlarının diş beyazlatma işlemi ile değiştirilmesi mümkün değildir. Diş beyazlatma işlemi yalnızca doğal dişlere uygulanabilir. Bu yüzden daha önceki yapılmış dişlerle tonu ayarlamak oldukça zordur. Özellikle evde yapılan ya da kişinin kendi başına uyguladığı işlemlerle bu ton farkını tutturmak pek mümkün değildir. Diş hekimi ile birlikte eşit renk tonu ve doğal bir diş görünümü elde etmek için seanslar halinde kontrollü bir şekilde uygulama yapılabilir.

Diş Beyazlatma İşlemi Öncesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diş beyazlatma işlemi öncesinde dikkat edilmesi gereken birtakım hususlar vardır:

  • Uygulayıcı diş hekiminin iyi bir şekilde araştırılması ve işlemin steril bir ortamda yapılması önemlidir.
  • İşlem öncesinde diş bakımının iyi bir şekilde yapılması gerekir.
  • İşlem öncesinde hastanın ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmesi ve dişin işleme uygunluğunun incelenmesi gerekir.
  • Çürük, diş eti rahatsızlığı, dişlerinde çatlak olan kişilere işlem yapılamaz. Diş ve diş eti problemleri çözüldüğünde diş beyazlatma işlemi uygulanabilir.
  • Diş beyazlatma işleminden önce diş taşı temizlenir. Daha sonra diş etlerine koruyucu sürülerek tahriş olması engellenir. Son olarak dişlere beyazlatıcı sürülüp lazer ya da Uv ışını ile sürülen jel aktive edilir.

Diş Beyazlatma İşlemi Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Diş beyazlatma işlemi sonrasında dikkat edilmesi gereken birtakım unsurlar yer alır. Bunlar:

  • İlk günlerde yoğun soğuk-sıcak yiyecek ve içeceklerden uzak durulması gerekir.
  • İşlem ilk uygulandığında kişilerde hassasiyet görülebilir. İlk 24-48 saat içerisinde görülen hassasiyet ve sızlama normaldir. Hassasiyetin şiddetlenmesi durumunda ilk gün ağrı kesici kullanılabilir.
  • “Diş beyazlatma sonrası ne yenir?” Sorusu oldukça önemlidir. Çay, kahve, çikolata, sigara, karamel, kırmızı şarap, vişne, karadut, böğürtlen gibi renk içeren boyama ihtimali yüksek olan yiyecek ve içeceklerin işlemden sonra ilk bir hafta tüketilmemesi gerekir.
  • İçerisinde diş minesini aşındıracak herhangi bir madde bulunan diş tozları ve diş macunları kullanılmamalıdır.
  • Hassasiyeti arttıracağı ve diş minesine zarar verebileceği için asit içeren ve aşındırabilecek yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır.
  • Ağız bakımına ekstra özen gösterilmeli, haftada en az iki kere dişlerin fırçalanması gerekir. Diş hekiminin belirlediği tarihlerdeki kontroller aksatılmamalıdır. Özenli bir bakım yapıldığında kalıcılık süresi daha fazladır.
  • Gereklilikleri uygulamayan hastalarda sarı dişleri beyazlatma işleminin tekrar yapılabilir.

Diş Beyazlatma Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Diş beyazlatma hakkında merak edilen birtakım konular vardır:

  • Diş beyazlatma işlemi dişlerin daha parlak, güzel ve estetik durmasına yardımcı olur. Fakat yalnızca estetik kaygılardan dolayı yapılmaz, hastalık, demir ilacı ve antibiyotik gibi ilaçların kullanımından dolayı oluşan renk farklılıklarının da giderilmesinde kullanılır.
  • İşlem öncesinde hastanın ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmesi ve dişin yapılacak olan işleme uygunluğunun incelenmesi gerekir.
  • Çürük, diş eti rahatsızlığı ve dişlerinde çatlak olan kişilere işlem yapılamaz. Diş ve diş eti problemleri çözüldüğünde diş beyazlatma işlemi uygulanabilir.
  • İşlem sırasında herhangi bir ağrı ve acı hissedilmez. Diş hassasiyeti bulunan kişilerde sızlama olabilir.
  • Diş beyazlatma işleminden önce diş taşı temizlenir ve daha sonra diş etlerine koruyucu sürülerek tahriş olması engellenir. Son olarak dişlere beyazlatıcı sürülüp lazer ya da UV ışını ile sürülen jel aktive edilir.
  • Diş beyazlatma ne kadar sürer diye düşünüldüğünde işlem süresi yaklaşık olarak 1 saattir.
  • Uygulanacak olan seans süresi dişin durumuna ve hastanın istediği renk açıklığına göre değişebilir fakat genelde 2-3 seansta sonlanır.
  • Diş beyazlatma öncesi sonrası incelendiğinde güzel ve parlak dişlere sahip kişilerin daha özgüvenli bir gülüşe sahip oldukları söylenebilir.
  • “Diş beyazlatma ne kadar kalır?” Sorusu çokça merak edilir. Kalıcılık süresi; kişinin diş yapısı, tükettiği yiyecek ve içeceklerin türü (örneğin: kahve, çay ve çikolata gibi dişleri renklendiren gıdalar tüketimi), sigara kullanımından etkilenir. Bu tarz tüketilen şeyler kalıcılık süresini azaltır. Uygulanan işleme, kişinin kullanım ve bakımına göre kalıcılık süresi değişir. Tamamen kalıcı diş beyazlatma işlemi mümkün değildir. Kalıcılık süresi 4 ay ile 2 yıl arasında değişebilir. Lazerle diş beyazlatma yorumlarına bakıldığında en kalıcı yöntemin o olduğunu söylemek mümkündür. Ev tipi diş beyazlatma ve doğal yollarla yapılan diş beyazlatma işlemi klinikte yapılan işleme göre daha az kalıcıdır.

Diş Beyazlatma Fiyatları Nedir?

Diş beyazlatma işlemi fiyatları; diş yapısı, kullanılacak yöntem gibi farklı detaylara göre 135 $ seviyesinden başlayarak değişiklik gösterir. Hekiminiz diş yapınızı değerlendirdikten sonra sizinle fiyat bilgisini paylaşır.

“Diş beyazlatma kaç tl?”, “Diş beyazlatma ücreti nedir?”  Soruları işlemi yaptırmak isteyen kişiler tarafından çokça merak edilir. Her yıl farklılaştığı gibi diş beyazlatma fiyatları 2023 yılı için de farklılık gösterebilir. Diş beyazlatma işlemi; diş hekimliğinde yapılan uygulamanın türü, uygulanan maddenin ne olduğu, hastanın diş yapısı, öncesinde hastaya uygulanması gereken işlemler ve diş hekimine göre farklı tutarlarda yapılabilir. Örneğin: uygulanan işlemden dolayı jel ile diş beyazlatma fiyat tutarı ile lazerle diş beyazlatma fiyatları birbirinden farklı olabilir.

İşlem öncesinde yapılması gereken adımların eksiksiz bir şekilde yapılması için uygulamanın profesyonel bir diş hekimi tarafından yapılması önemlidir. En doğru fiyat bilgisi hekim tarafından muayene olduktan sonra verilebilir. Daha parlak ve estetik bir gülüşe sahip olmak isteyen kişiler rahatlıkla bu işlemi yaptırabilir. Siz de daha parlak ve beyaz dişlere sahip olmayı düşünüyorsanız, profesyonel diş hekimlerinden diş beyazlatma işlemi hakkında daha ayrıntılı bilgi almak ve randevu oluşturmak isterseniz bize hemen ulaşabilirsiniz.

Son Düzenleme : 18.05.2024