İçindekiler
İnsanlar birbirleriyle karşılaştığında ilk dikkat çeken nokta genellikle gözlerdir. Gözlerde meydana gelen herhangi bir sorun bireylerin kendisini kötü hissetmesine neden olabilir. Bu da beraberinde öz güven eksikliği ve sosyalleşmekten uzaklaşma gibi sorunları getirebilir. Tek taraflı göz kapağı düşüklüğü genellikle insan yaşamını olumsuz etkileyen bir durum değildir. Ancak estetik olmayan bir kusur olarak değerlendirilir. Bu sorun, basit estetik prosedürler sayesinde ortadan kaldırılabilir.
Pitozis olarak da adlandırılan tek taraflı göz kapağı düşüklüğü doğuştan meydana gelebileceği gibi altta yatan bir hastalığa bağlı olarak da gelişebilir. İki üst göz kapağı arasında yaklaşık 2 mm’lik bir fark bulunduğunda tek taraflı göz kapağı düşüklüğü teşhisi konulabilir. Peki, doğuştan tek taraflı göz kapağı düşüklüğü nedenleri nelerdir ve sonradan ortaya çıkan göz kapağı düşüklüğü neden olur?
Tek taraflı göz kapağı düşüklüğü doğuştan olabileceği gibi altta yatan bazı hastalıklara bağlı olarak sonradan da gelişebilir. Bu hastalığın doğuştan gerçekleşmesinin nedeni genellikle göz kapağı kaslarındaki sinirlerin anne karnında gerektiği gibi gelişmemiş olmasıdır. “Sonradan ortaya çıkan göz kapağı düşüklüğü neden olur?” sorusunun diğer cevapları ise şunlardır:
Yukarıdakilere ek olarak geçirilen çeşitli hastalıklar ve bu hastalıklarla ilgili ilaç kullanımı, diyabet ve hipertansiyon gibi devam eden hastalıklar da tek taraflı göz kapağı düşüklüğü nedenleri arasında gösterilir.
Tek taraflı göz kapağı düşüklüğü nörojenik, miyojenik, mekanik, aponevrotik veya travmatik nedenlere bağlı olarak gelişebilir. Bu nedenlerle ilgili olarak bilinmesi gerekenlerse şunlardır:
Tek taraflı göz kapağı düşüklüğü meydana geldiğinde, söz konusu düşüklük dışarıdan bakıldığında fark edilebilecek seviyededir. Bu durum hastaların yüzünde yorgun bir görüntü oluşmasına neden olur. Hastalar görüşü iyileştirmek için çeneyi geriye doğru atmak veya kaşları kaldırmak gibi çözümler geliştirebilir. Ayrıca tek taraflı göz kapağı düşüklüğü gözlerde aşırı sululuk veya kuruluk gibi sorunlara da neden olabilir.
Bazı hastalarda çok nadir olarak çift görme gibi bir belirti ortaya çıkabilir. Bu belirti genellikle diyabet kaynaklı olmakla birlikte ilerleyici kas rahatsızlıklarına veya miyasteni gibi hastalıklara bağlı olarak da gelişebilir. Ayrıca tek taraflı göz kapağı düşüklüğü hastalığında göz tembelliği gibi sorunlar da ortaya çıkabilir. Çok ilerleyen tek taraflı kapak düşüklüğü görmeyi engelleyebilir. Göz hareketleri ile ilgili sorunlar da göz kapağı düşüklüğü belirtileri arasında yer alır.
Tek taraflı göz kapağı düşüklüğü doktor tarafından gerçekleştirilen fiziki muayene sonrasında tespit edilebilir. Bu süreçte doktorunuz sizden eski fotoğraflarınızı alarak göz çevresindeki değişiklikleri değerlendirmek isteyebilir. Ayrıca bu süreçte yapılacak olan nörolojik testler veya kan testleriyle altta yatan hastalıkların araştırılması gerekir. Ayrıca bu süreçte hastalarda diyabet veya hipertansiyon gibi rahatsızlıkların olup olmadığı da araştırılmalıdır.
Tek taraflı göz kapağı düşüklüklerinde ameliyat tercih edilir. En yaygın kullanılan tedavi yöntemleriyse levator rezeksiyonu ve frontal askıdır. Her ne kadar i̇nternet ortamında “Tek taraflı göz kapağı düşüklüğü doğal tedavi yöntemleriyle iyileştirilebilir.” gibi bilgiler bulunuyor olsa da bunlara itibar etmemek gerekir.
Göz kapağı fonksiyonlarının yeterli seviyede olduğu durumlarda levator rezeksiyonu işlemine başvurulur. Bu yöntem sırasında izlenen adımlar şunlardır:
Levator rezeksiyonu işlemi genellikle 20 dakika sürer. Fakat cerrahın deneyimine ve hastanın genel sağlık durumuna göre bu süre daha kısa veya daha uzun olabilir. Ameliyat sonrası gözün üstüne yapılan bandaj ameliyattan bir gün sonra çıkarılır. Ameliyatlı bölgeye 1 hafta boyunca su değdirmemek gerekir. Göz çevresinde şişlik veya morluk oluşması normal karşılanır. Şişliğin ve morluğun iyileşmesi yaklaşık 1 hafta sürer. Dikişlerse 5. günün sonunda alınır.
Göz kapağı kaslarının çok zayıf olduğu durumlarda frontal askı yöntemine başvurulur. Göz kapağı sinirlerinde felç meydana geldiği durumlarda, göz kapağı düşüklüğünün doğuştan olduğu durumlarda ve daha önce ameliyat olmasına rağmen sorunu düzelmemiş hastalarda frontal askı yöntemi uygulanır. Bu yöntem sırasında izlenen adımlar şunlardır:
Yaklaşık 15 dakika süren bu yöntemden sonra göz bandajlanır ve 1 gün süreyle bandajlı kalır. Dikişler ameliyattan sonraki 5. gün alınır ve bu süre zarfında göz kapaklarına su değdirilmemesi gerekir. Göz çevresinde ve alında şişlik veya morluk oluşması normal karşılanır.
Çocuklarda göz kapağı düşüklüğü tedavisi yetişkinlerle benzer yöntemlerle yapılır. Tedavi için önerilen zaman okul öncesidir. Çünkü çocuklarda tek taraflı göz kapağı düşüklüğü tedavisinin okul öncesi dönemde yapılmadığı durumlarda hem kişisel gelişim hem sosyal gelişim olumsuz etkilenebilir.
İlk etapta yalnızca kozmetik bir sorun oluşturan tek taraflı göz kapağı düşüklüğü hastalığı beraberinde başka göz hastalıkları da getirebileceğinden tedavinin acil olarak planlanması gerekir. Böylece çocuklar girdikleri ortamlarda kendilerini çok daha rahat hissedebilir. Ayrıca üst göz kapaklarındaki sorunun herhangi bir göz hastalığına neden olup olmadığının araştırılması için bir göz doktoruna görünmek gerekebilir.
Erkeklerde, kadınlarda veya çocuklarda kozmetik bir sorun olarak değerlendirilen bu durum göz hastalıkları oluşmasına neden olabilir. Göz bebeğinin zarar görmemesi veya ciddi görme bozuklukları oluşmaması için gerekli muayenenin yapılması, hemen ardından tedavi sürecinin planlanması gerekir. Tek taraflı göz kapağı düşüklüğü tedavisi fiyatları pek çok unsura bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Örneğin düşüklüğün miktarı, hastanın yaşı, altta yatan sağlık sorunları, uygulanacak yöntem gibi unsurlar tek taraflı göz kapağı düşüklüğü tedavi fiyatları üzerinde etkilidir. Ayrıca kapağı kaldıran kas üzerindeki sorunun ciddiyeti veya hastalığın tek taraflı veya iki taraflı meydana gelmesi durumu da fiyatları etkileyebilir.
Eğer tek taraflı göz kapağı düşüklüğü sorunundan kurtulmak için ameliyat olmayı düşünüyorsanız dikkat etmeniz gereken ilk şey güvenilir bir cerrah bulmaktır. Cerrahın alanında uzman ve deneyimli olması operasyonun başarısını etkiler. Bu yüzden tek taraflı göz kapağı düşüklüğü için bir cerrah seçmeden önce kapsamlı bir araştırma yapmanız önerilir. Siz de tek taraflı göz kapaklığı düşüklüğü tedavisi için bir muayene randevusu olarak tedavi sürecini planlamak isterseniz şimdi bizimle iletişime geçebilirsiniz.