Saç ekimi sonrası süreç içinde dikkat edilmesi gerekenler sayesinde zorlu iyileşme döneminizin daha konforlu geçmesini sağlayabilirsiniz. Saç ekimi operasyonu sonrasında, saç ekimi işleminden maksimum verim alabilmek adına bazı kurallara uyulması gerekmektedir. Saç ekimi yaptıran kişiler için en kritik dönemlerden biri de saç ekimi operasyonu sonrasındaki ilk iki haftadır. Bu dönemde doktorunuzun önerilerini dikkate alarak, operasyonun sonuçlarının maksimum başarılı olmasını sağlayabilirsiniz. Saç ekimi sonrası süreç içinde dikkat edilmesi gerekenler ve önemli noktaları sizler için bir araya derledik.
Saç ekimi sonrası süreç içinde dikkat edilmesi gerekenler ve yatış pozisyonu pek çok hasta tarafından merak edilmektedir. Saç ekiminden sonraki ilk 15 gün, sürecin daha sağlıklı ilerlemesi adına biraz daha sert bir yastıkta yatılması tavsiye edilir. Bunun yanı sıra donör bölgesi olarak belirlenen ense bölgesine yatmada herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Kıl köklerinin alındığı ense bölgesine yatabilirsiniz. Özellikle ilk iki hafta sırt üstü uyumaya özen gösterilmesi gerekmektedir. Biraz yüksek bir yastık tercih etmeniz daha konforlu olacaktır. Saç ekimi sonrası yan veya yüzüstü yatılması önerilmemektedir.
Saç ekimi sonrası süreç içinde dikkat edilmesi gerekenler her hasta için aynı iken, iyileşme döneminin hızı farklılık gösterebilir. Günlük alışkanlarınıza dikkat etmeli ve ekim yapılan bölgeye nazik davranmalısınız. Bunlar dışında saç ekimi sonrası süreç içinde dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde listelenebilir:
Saç ekimi sonrası süreç içinde dikkat edilmesi gerekenler sadece yatış pozisyonu, duş veya güneşten korunmak değildir. Bu dönemde beslenme düzeninize de ayrıca dikkat etmeniz gerekmektedir. İlk 15 günlük sürede mümkün olduğunca tahıl ve buğday gibi besinlerin azaltılması tavsiye edilir. Ayrıca süt, mayalı besinler ve hayvansal besinler de yine saç ekimi operasyonu sonrasında biraz daha sınırlı tüketilmelidir. Özellikle hayvansal besinler ve aşırı yağlı gıdalar saç derisinde sivilce yapabilmektedir. Bu da saç köklerinde sorunların oluşmasına neden olabilir.
Saç ekiminden sonra tarak kullanımı için, saç köklerinin saç derisine tamamen tutunmasını beklemek gerekmektedir. Bu süreç kişiden kişiye göre değişebileceği gibi ortalama olarak birkaç ay sürebilmektedir. Saç kökleri tutunduktan sonra tarak kullanımı da saç ekimi sonrası süreç içinde dikkat edilmesi gerekenler arasında oldukça önemli bir konudur.
Saç kökleri tutunduktan ve saçlar uzamaya başladıktan sonra tarak kullanılması önerilmektedir. Ortalama 1 yıllık bir süre sonunda artık ekilen saçlar içerisinden uzayan ve kalıcı olarak kalan kıllar sabit bir hal alacaktır. Saç ekimi sonrası tarak kullanımı ve sizin süreciniz hakkında en sağlıklı bilgiyi doktorunuzdan alabilirsiniz.
Saç ekimi operasyonu sonraki ilk haftalar ve ilk birkaç ay oldukça önemlidir. Saç ekimi sonrası süreç içinde dikkat edilmesi gerekenler ilk 3. ayın sonunda daha da önem kazanmaktadır. Çünkü şok dökülme olarak adlandırılan saç dökülmesi, ikinci ayın sonuna kadar tamamen tamamlanmaktadır. Bu süreçten sonra ise biraz daha düzensiz dökülmeler meydana gelebilir. Saç ekimi operasyonu sonrasında iyileşme dönemi sağlıklı bir şekilde devam ediyor ise, saçta kepeklenme gibi problemlerin oluşması beklenmektedir. Ayrıca artık saç kökleri iyice tutunduğu için az da olsa uzaman görülebilmektedir. Bu dönemde doktorunuzun önerdiği şampuanlar ile saç derisini yıkamanız ve kepekten arındırmanız gerekebilir.
Saç ekimi sonrası ilk 10. gün en kritik ve en dikkat edilmesi gereken dönem olarak bilinmektedir. Özellikle ilk 10 günlük süreçte artık ekim yapılan yerlerde kabuklanmalar meydana gelecektir. Ancak kabuklanan bölgenin kısa zamanda yumuşaması ve dökülmesi için doktorunuzun önerdiği kremleri ve özel şampuanları tercih etmelisiniz. Saç ekimi sonrası ilk 10 gün içerisinde yavaş yavaş iyileşmeler de görülmektedir. Saçlarınızı artık bastırmadan ve ılık su ile yıkayabilirsiniz. Bu dönemde beslenme, sigara, alkol gibi alışkanlarınıza dikkat etmenizde yarar olacaktır. Ayrıca bu süreçte sauna hamam gibi yerlerden uzak durulmalıdır. Bununla birlikte güneşin altında kalınmaması ve aşırı terlenmemesi de yine tavsiye edilmektedir.