Sizi Arayalım

Meme Ucu Çöküklüğü Tedavisi

Meme ucu çökmesi, meme başının olması gerektiği gibi memeden dışarı çıkmaması durumudur. Meme başının çökerek içeri doğru ters dönmesi, çeşitli derecelerde veya formlarda meydana gelebildiği gibi bazen sadece bir meme ucunu bazen ise her ikisini de etkileyebilir. Meme ucu rekonstrüksiyonu, meme uçlarından birinin veya her ikisinin normal ve simetrik bir görünüme kavuşturulması için çıkıntılıklarını artırarak memelerin görünümünü iyileştirmeyi amaçlayan bir operasyondur.

Meme başı çökmesi genellikle meme ucu dokusunun memeden dışarı çıkmasını engelleyecek kadar sıkı bir şekilde yapışması veya meme uçlarına uzanan süt kanallarının kısalması nedeniyle oluşur. Çökmüş meme uçları kimi zaman doğuştan da olabilir. Kadınların yaklaşık %10’u bu durumla doğar. Sonradan ortaya çıkan meme ucu çökmesi rahatsızlığının en büyük nedenleri arasında travmalar, ameliyatlar, emzirme, meme sarkması, enfeksiyon, hamilelik ve meme kanseri bulunmaktadır.

İçe göçük meme ucu problemi üç sınıfa ayrılır;

  • 1. derece meme ucu çökmesi problemi meme ucu çevresine parmak baskısı yapılarak kolaylıkla çıkarılabilen meme uçlarını ifade eder. Meme ucu dışarıda kalır, fakat ufak bir itme ile tekrar çöker. Bu hastaların meme başı tabanına lokal anestezi altında kalıcı dikiş konularak meme başının dışarıda kalması sağlanır. Süt kanallarına dokunulmadığından emzirme konusunda herhangi bir sorun yaşanmaz.
  • 2. dereceye giren meme başı çökmesi rahatsızlığında 1. derecedeki kadar kolay olmasa da dışarı çekilebilen ancak serbest bırakıldıktan sonra tekrar geri çöken meme ucu ile orta derecede fibroz görülür. Bu hastalarda süt kanallarındaki kısalık biraz daha barizdir. Meme başı etrafından yapılan özel bir doku parçası ile meme ucu dışarı çıkarılır. Bu derecedeki operasyonlarda emzirme işlevi zarar görebilir.
  • 3. derece çökük meme ucu ise fiziksel olarak çok zor çekilebilen ve uzaması için ameliyat gerektiren ciddi şekilde içe çökmüş meme ucunu tanımlamak için kullanılır. Bu derece bir rahatsızlıkta süt kanalları kısadır ve emzirmek imkânsız hale gelmektedir. Bu durumda kanalların kesilerek meme ucunun serbestleştirilmesi sağlanır. Meme ucu tekrar geri çökmesin diye meme başı etrafından planlanan doku parçası ile meme ucunun altı desteklenir.

Meme ucu çökmesi operasyonu genellikle lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Operasyon süresi yaklaşık 30 dakika ile 2 saat arasındadır. Göğüs ucu dikiş ile sabitlenir ve çıkıntılı bir konumda tutulması için küçük bir atel uygulanır. Göğüs ucunun istenen forma uzanması için dikiş ve atelin yaklaşık bir hafta yerinde kalması gerekmektedir. Operasyon sonrasında gazlı bez ile pansiyon yapılabilir. Meme ucu ameliyatı sonrasında hasta aynı gün evine dönebilir.  İyileşme sürecinde meme başınızın renkli bölgesinde veya meme ucu sınırında küçük bir yara izi kalabilir. Çoğu zaman bu yara birkaç ay içinde iyileşerek neredeyse görünmez hale gelir.

Meme ucu rekonstrüksiyon cerrahisi, içe çökük meme uçlarını düzeltmek için ideal bir yöntemdir ve genellikle çok başarılıdır. Lakin doğru şekilde yapılmazsa emzirme kapasitesini kalıcı olarak yok edebilir. Bu nedenle deneyimli bir cerrahın tercih edilmesi, çökük meme ucu ameliyatının başarı oranını artıracaktır. Yine de meme başı rekonstrüksiyonundan sonra emzirme yeteneğinin hiçbir zarar görmeyeceği garanti edilemez. Bu nedenle hasta ileride bebek sahibi olmayı ve emzirmeyi düşünüp düşünmediğini açıkça belirtmelidir. Eğer hasta hali hazırda emziriyorsa çökük meme ucunun emzirme sürecinin tamamlanmasından sonra düzeltilmesi önerilir. Meme uçları bazen ameliyat sonrasında tekrar çökebilir. Bu bazen birkaç hafta, birkaç ay ya da birkaç yıl sonra gerçekleşebilir ancak bu durum çoğunlukla hamilelik ve emzirmeyle ilişkilidir. Hamilelik daha önce gerçekleştirilmiş olan onarım işlemini zayıflatıp tekrar içe çökmeye neden olabilir.

İlgili İçerikler
Masseter Botoks Nedir? Nasıl Uygulanır?
Masseter Botoks Nedir? Nasıl Uygulanır?

Pandeminin tetiklediği pek çok olay insanların önemli kısmında ciddi stres...

Saç Ekimi Sonrası Süreç İçinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Saç Ekimi Sonrası Süreç İçinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Saç Ekimi Sonrası Süreç İçinde Dikkat Edilmesi Gerekenler sayesinde...

Kol için Liposuction Nasıl Uygulanır?
Kol için Liposuction Nasıl Uygulanır?

Vücuttaki yağlanma her bölgeyi etkileyebilir. Özellikle kol bölgesinde oluşan yağlanma sorunu en inatçı...

Yanak Yağı Aldırma – Bişektomi
Yanak Yağı Aldırma – Bişektomi

Yanak yağı aldırma estetik alanında bişektomi olarak tanımlanır. Bu operasyondan sonra yanaklar...

Son Düzenleme : 21.10.2023