Birçok kadın meme uçlarının şekli ve görünüşü konusunda estetik kaygılar taşımaktadır. Meme ucunun olmaması, meme ucunun içe kaçması, geniş meme uçları ya da meme başı çöküklüğü gibi pek çok etmen kadınların meme estetiği yaptırmak istemesine yol açmaktadır. Hem estetik kaygılar hem de rahat emzirebilmek adına meme ucunun ortaya çıkarılması için yapılan uygulamalar tıbbî imkanların da gelişmesiyle artık en kolay estetik işlemler arasında yer almaktadır. Hem kadınlarda hem de erkeklerde karşılaşılabilen meme ucu sorunlarından bir tanesi de meme ucu çöküklüğüdür.
Genetik faktörlere bağlı olarak doğuştan itibaren görülebilen meme ucu çöküklüğü, özellikle kızlarda göğüslerin büyümeye başladığı ergenlik döneminde oraya çıkabilmektedir. Her yüz kadından onunda görülebilen bu durum tedirgin edici olmakla birlikte hastalar, “meme ucunun içine kaçması neden olur?” sorusuna cevap bulmak için araştırma yapmaya başlamakta ve bu sorun için -basit bir şekilde çözülemeyecek durumdaysa- bir estetik cerrahla görüşerek meme ucu ameliyatı olmayı tercih etmektedirler. Lokal anestezi ile yaklaşık bir saat içinde meme ucu estetiği tamamlanmaktadır. Kadınlarda meme ucunun olmaması ve bunun çeşitli tedavi yöntemleri şu şekilde sıralanabilir:
Annenin göğüs ucunun olmaması bebeğin memeyi yakalamakta güçlük çekmesine neden olabilir. Her ne kadar emzirme esnasında bebeğin meme başı dışında bulunan kahverengi bölgeyi kavrayarak emmesi istense de, özellikle yeni doğan bebeklerde belirginleşen ve süt akmaya başlayan meme uçları, bebeğin memeyi kavramasını kolaylaştırmaktadır. Bebeğin emmesine yardımcı olmak için göğüs ucu çıkarıcı aparat veya silikon göğüs ucu gibi uygun malzemeler kullanılarak göğüs ucu işlevsel hale getirilebilir. Daha basit olarak, meme ucunu baş ve işaret parmağıyla sıkıştırarak daha görünür hale gelmesi sağlanabilir, böylece bebeğin memeyi yakalaması da kolaylaşacaktır. Süt pompası kullanımı da göğüs ucunun çıkmasını tetiklediği için tercih edilen meme ucu çıkarma yöntemlerden biridir.
Meme ucu ameliyatının her cerrahi işlem gibi bazı riskleri vardır. Memede geçici his kaybının oluşması, süt kanallarının zedelenmesi gibi durumlar bu riskler arasında yer almaktadır. Anne olmayı düşünen kadınlar için meme ucu ameliyatı, emzirmenin kolaylaşması ve bebeğin emmesini kolaylaştıran meme ucunun çıkarılması gibi sebeplerden dolayı sıklıkla tercih edilmektedir.
Uzmanlar, süt kanallarında oluşabilecek bir zedelenmenin süt akışını engellemesi riskine karşılık hamile kalmayı planlayan kadınlara doğum ve emzirme sürecinin ardından ameliyatın gerçekleştirilmesini tavsiye etmektedir. Buna rağmen tercih hakkı hastanın inisiyatifindedir. Bugün 18 yaşını doldurmuş kadın ya da erkek her hasta bu ameliyatı olabilir. Ameliyat sırasında ve sonrasında oluşabilecek riskleri en aza indirmek için ameliyatın tam donanımlı bir sağlık kuruluşunda, alanında uzman bir hekim tarafından gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Erkeklerde görülen ve meme büyüme sorunu olarak tanımlanan Jinekomasti...
Yanak yağı aldırma estetik alanında bişektomi olarak tanımlanır. Bu operasyondan sonra yanaklar...