Sizi Arayalım

Meme Başı Çöküklüğü Nedir? Kimlerde Görülür?

Meme ucunun dışarıya doğru çıkmak yerine içeriye ters olarak girmesine meme ucu çöküklüğü denir. Çökük meme uçlarına geri çekilmiş meme uçları da denilmektedir. Bazen kişi anatomik yapı sonucu böyle doğabilir bazense sonradan gelişebilmektedir. Hem erkeklerde hem de kadınlarda görülebileceği gibi bazen de sadece bir memede de görülebilmektedir.

Meme başı çöküklüğü bazı kadınlarda emzirmeyi zorlaştırabilmektedir. Bebeğin meme ucunu kavramasını zorlaştırır. Anne olmayı düşünüyorsanız doktorunuzdan ya da bir emzirme danışmanından bu konuda bilgi alabilirsiniz. Fakat genelde çökük meme uçları bebeklerini emzirmek isteyen anneler için bir sorun teşkil etmemektedir çünkü bebekler areola denilen pigmentli kısmın tümünü kavradıkları için emerken bir zorluk yaşamazlar. Bazen de annelerin bebeklerini emzirme sürecinden sonra da meme başı çöküklüğü yaşanabilir.

İnversiyon yani meme başı çöküklüğü normal bir durum olarak karşılandığı için doktorlar tarafından tedavi edilmesi gereken bir sorun olarak görülmez. Bu duruma oldukça sık rastlanır ve yaklaşık olarak kadınların onda birinde görülmektedir. Fakat bu sorun sonradan oluştuysa ve altında belirli bir hastalık ya da enfeksiyon durumu yatıyorsa bu hastalığın tedavisi yoluna gidilmektedir.

Meme başı çöküklüğünün tedavi edilmesini isteyen kişiler için uygulanabilecek farklı birkaç yöntem mevcuttur:

  • Hoffman Tekniği ile başparmaklarla ev ortamında memeye masaj yaparak göğüs uçları çıkarılmaya çalışılır.
  • Emme cihazları ile de cerrahi olmayan bir yöntemle meme ucu çıkarılmaktadır. Giysi altından takılan bu cihazlarla nipel çekilerek meme ucu uyarılıp dışarı çıkartılır. Bu cihazın kullanımı ile meme dokusu gevşeyerek meme uçlarınızın dışarı çıkmasına yardımcı olur.
  • Piercing takılarak meme uçlarının dik tutulması sağlanabilir. Bu işlemin yaptırılacağı kişinin lisanslı olmasına dikkat edilmelidir.
  • Estetik operasyonla meme uçları belirginleştirilerek dışarı dönük olarak konumu değiştirilmektedir. Kalıcı bir sonuç için en iyi çözümdür.

Bu tarz operasyonlarda doktorların birincil amacı kesi izinden kaçınarak, meme ucunun doğal hissiyatını ve emzirme fonksiyonunu yitirmeden memede istenilen görüntünün yakalanmasını sağlamaya çalışmaktır.

Meme başı çöküklüğü, doğuştan ya da sonradan edinilmiş ters meme ucu olarak adlandırılmaktadır. Sonradan edinilen ters meme uçlarında, bu görüntüye neden olabilecek altta bir hastalığın yatıp yatmadığı incelenecektir. Bu bir enfeksiyon belirtisi de olabilir. Kısa bir sürede bir ya da iki memenizin ucunda bir çöküklük meydana geldiyse doktorunuza danışmanız gerekmektedir.

Meme ucunda inversiyona sebep olabilecek bazı nedenler şunlardır:

  • Tıkanmış süt kanalında oluşan enfeksiyon (mastitis)
  • Yaşlanma: Yaş aldıkça meme ucu kademi olarak içeri çökebilir. Herhangi bir hastalık belirtisi olarak görülmediği için iyi huylu bir süreçtir.
  • Meme kanalı ektazi: Yani meme kanalının anormal olarak genişlemesi ile görülebilir. Genişleyen süt kanalında tıkanma görülerek sıvı birikmesine neden olmaktadır. Enfeksiyon oluşması halinde meme ucunda akıntı, hassasiyet ve kızarıklıklar da görülmesi normaldir.

Meme kanserinde de meme başı çöküklüğü görülebilmektedir. Meme uçlarında şişme, pullanma, akıntı veya meme ucunda şekil değişiklikleri de takip edilmesi, görüldüğünde doktora başvurmanız gereken durumlardır. Ayrıca göğsünüzde bir yumru da hissetmeniz mümkündür.

Meme cerrahisi komplikasyonları:

  • Areola altında oluşmuş bir apse.
  • Akciğer enfeksiyonu (tüberküloz)
  • Fibrokistik meme hastalığı

Genellikle yavaş yavaş ortaya çıkan meme başı çöküklüğü bir hastalık belirtisi sayılmaz. Fakat meme uçlarında ani çökme durumunda doktorunuza danışarak tetkiklerinizi yaptırmanız gerekir. Ayrıca şu semptomların da mevcut olup olmadığına bakılması gerekir: meme ucunda şişlik, ağrı ve rahatsızlık, kızarıklık, tahriş, akıntı, meme derisinin kalınlaşması ve çukurlaşması. Bu durumlarda ihmal etmeden doktora başvurmanız gerekmektedir.

İlgili İçerikler
BBL Hakkında En Sık Sorulan Sorular
BBL Hakkında En Sık Sorulan Sorular

BBL olarak bilinen Brezilya Popo Estetiği, kalçaların görünümünü...

Ameliyatsız Jinekomasti Geçer mi? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Ameliyatsız Jinekomasti Geçer mi? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Erkeklerde görülen ve meme büyüme sorunu olarak tanımlanan Jinekomasti...

Vajina Estetiği Cinsel Hayatı Nasıl Etkiliyor?
Vajina Estetiği Cinsel Hayatı Nasıl Etkiliyor?

Vajina estetiği, genital bölgeyi ilgilendiren estetik operasyondur. Kozmetik...

Meme Yağ Enjeksiyonu Kimlere Yapılır?
Meme Yağ Enjeksiyonu Kimlere Yapılır?

Meme büyütme isteği genellikle orta yaştaki kadınlar için uygun bir estetik uygulamadır. Yaş ilerledikçe ...

Son Düzenleme : 21.10.2023