İçindekiler
Pandeminin tetiklediği pek çok olay insanların önemli kısmında ciddi stres bozukluklarına neden oldu ve aslında masseter botoksu da bu stres bozukluklarının bir sonucudur. Bu durum bruksizm olarak da ifade edilen diş sıkma ya da diş gıcırdatma gibi problemleri beraberinde getirir. Bu yöntem yalnızca işlevsel sorunları değil, aynı zamanda çene hattındaki kozmetik sorunları da giderebilir. Bu yüzden jawline masseter botoks olarak da adlandırılır.
Diş ağrısı, çene ağrısı ya da baş ağrısı gibi problemlere neden olabilen diş gıcırdatma, yeni nesil bir tedavi tekniği olan masseter botoks yöntemiyle tedavi edilebilir. Bruksizm olarak da bilinen rahatsızlık nedeniyle oluşan uykusuzluk gibi sorunlar ve iş hayatında ya da sosyal hayatta yaşanan problemler bu tedavi yöntemi sayesinde ortadan kaldırılabilir. Bu da hastalar için yaşam konforunun artması anlamına gelir. Gelin, “Masseter botoks nasıl yapılır?” ve “Masseter botoks hangi yaşlarda yapılır?” gibi soruların yanıtlarına birlikte bakalım.
Masseter, çiğnemeye yardımcı olan kaslardan biri olarak yüzün yan tarafında, elmacık kemiği ile alt çene kemiği arasında bulunur. Bu kasa yapılan botoks enjeksiyonları masseter botoksu olarak adlandırılır. Çene botoksu olarak da bilinen masseter botoks, genellikle diş sıkma ya da gıcırdatma sorunu olan hastaların tedavisinde kullanılan etkili bir yöntemdir. Bu yöntemde masseter olarak da bilinen çiğneme kasına botulinum toksini (botoks) enjeksiyonu söz konusudur. Bu enjeksiyon sonrasında masseter kasındaki sinir sinyalleri devre dışı bırakılır ve kasın hareket edemez hale gelmesi sağlanır.
Masseter botoks, çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde kullanılabilir. Masseter botoks ile tedavi edilebilecek rahatsızlıklardan bazıları şunlardır:
Masseter botoks uygulamaları hastaların yaşadığı problemlere bağlı olarak özelleştirilebilir. Enjekte edilecek botoks miktarı hastadan hastaya değişiklik gösterebilir. Bu yüzden öncelikle fiziki muayene gerçekleştirilmesi ve tedavi planının da buna göre yapılması gerekir.
Masseter botoks öncesi kapsamlı değerlendirme gerekir. Bu değerlendirme sırasında hem yaşadığınız sorunları hem beklentilerinizi hekimle detaylı şekilde görüşmeniz gerekir. Ayrıca işlemi gerçekleştirecek hekim tarafından “Masseter botoks nasıl yapılır?” sorusu da sizin için kapsamlı şekilde yanıtlanacaktır. Bu değerlendirme sürecinde yapılacak olan enjeksiyon miktarı ve seans sayısı da belirlenir.
Masseter botoks uygulamasında, masseter kaslarına ulaşmak için standart botoks uygulamalarına oranla daha büyük dozlarda botoks ve daha derin enjeksiyonlar gerektirir. Masseter botoks uygulaması sırasında izlenen adımlarsa şunlardır:
Masseter botoks genellikle 15 dakika içerisinde tamamlanır. Fakat bu süre enjekte edilecek botulinum toksini miktarına göre farklılık gösterebilir. Masseter kası botoks yaptıranlar özellikle işlemin kısa ve konforlu olduğundan bahseder.
Masseter botoks işleminin alanında uzman, deneyimli hekimler tarafından yapılması kritik öneme sahiptir. Çünkü yanlış botoks uygulamaları ya da enjekte edilen botulinum toksininin gereğinden fazla olması kasların çok fazla gevşemesine, yüzün yan bölgelerinde ve gıdıda sarkma oluşmasına neden olabilir.
Masseter botoks dikkat edilmesi gerekenler bakımından zorlayıcı bir prosedür değildir. İşlem tamamlandıktan hemen sonra sosyal hayatınıza veya iş hayatınıza dönmeniz mümkündür. Fakat ilk 24 saat boyunca şu önemli noktalara dikkat etmeniz gerekebilir:
Masseter botoksu sonrası bu gibi durumlara dikkat etmemek botulinum toksininin diğer bölgelere yayılmasına ve tedavi edilmesi gereken sorunların devam etmesine neden olabilir. Bu da hastaların genellikle istemediği ikinci seansı gerektirebilir.
“Masseter botoks ne zaman etki eder?” sorusunun cevabı birkaç faktöre bağlıdır. Bu faktörlerin başında da kişilerin yüz yapısı ve enjekte edilen botulinum toksini miktarı gelir. Örneğin bazı hastalarda masseter botoksu etkisi 1 ila 3 içinde kendini gösterebilir. Fakat etkilerin tam olarak görülebilmesi genellikle 1 haftayı bulabilir. Nitekim 1 hafta sonunda masseter botoks öncesi sonrası arasındaki fark net şekilde görülebilir.
Ayrıca masseter botoks kalıcılığı sınırlıdır. Bu uygulamanın etkileri genellikle 3-4 ay sürer ve 3-4 ay boyunca herhangi bir işlem yaptırmak gerekmez. Yaşam tarzı, egzersiz alışkanlıkları, bölgenin baskı görmesi veya darbe alması gibi durumlar bu sürenin daha kısa ya da daha uzun olmasına neden olabilir. İşlemin etkisi geçtikten sonra uygulamanın tekrarlanmasında herhangi bir sakınca yoktur.
Günümüzde artan teknolojik gelişmeler sayesinde botoks enjeksiyonu sonrası ortaya çıkacak görünüm bilgisayar ortamında modellenebilir. Bu yüzden hastalar uygulama öncesinde uygulamanın sonucu görebilir ve böylelikle uygulamayı yaptırmaya daha kolay karar verebilir. Böylece masseter botoks sonrasında memnuniyetsizlik oluşması riski de ortadan kaldırılmış olur.
Masseter botoks zararları ile öne çıkmayan, tamamen güvenli bir yöntemdir. Fakat her plastik cerrahi prosedüründe olduğu gibi masseter botoks uygulamasının da bazı yan etkileri olabilir. Son derece nadir gelişen bu yan etkiler şunlardır:
Masseter botoks minimal invaziv bir yöntem olduğundan enfeksiyon riski son derece düşüktür. Fakat yukarıdaki yan etkiler de genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden yok olur. Eğer masseter botoks sonrası gülemiyorum diyorsanız ve bu durum birkaç günden uzun sürdüyse doktorunuza başvurmanız gerekir.
Masseter botoks her ne kadar güvenilir bir uygulama olsa da bazı durumlarda yapılmaması gerekir. Örneğin masseter botoks hamile kadınlara veya emziren annelere önerilmez. Masseter botoksun önerilmediği diğer hastalarsa şunlardır:
Ayrıca masseter botoks yaptıracak olan bireylerin gerçekçi beklentilere sahip olmaları da son derece önemlidir. Aksi halde masseter botoks uygulamanın sonuçlarından memnuniyet söz konusu değildir.
Diş sıkma ve gıcırdatma tedavisinde kullanılan en etkili yöntemlerden biri olan masseter botoks beraberinde pek çok avantajı da getirir. Bu avantajlardan öne çıkanlar şunlardır:
Masseter botoks hakkındaki tüm bu bilgiler uygulama hakkında fikir sahibi olmanızı sağlamış olur. Fakat hala soru işaretleriniz bulunuyorsa aşağıdaki sorular ve yanıtları kafanızdaki soru işaretlerinin dağılmasına yardımcı olabilir.
Masseter botoks tek taraflı olarak yapılabileceği gibi iki tarafa birden de yapılabilir. Masseter kası yüzdeki en güçlü kas olduğu için kullanılacak olan botoksun miktarı da fazladır. Uygulanacak olan botoks miktarı kişiden kişiye değişiklik gösterebilmekle birlikte ortalama olarak her iki taraf için 20 ila 30 ünite şeklindedir. Bu miktar uygulamanın sonuçlarının görülmesinin ardından artırılabilir.
Masseter botoks hem işlevsel hem estetik sorunları giderebilen en acısız uygulamalardan biridir. Uygulama ilk birkaç saat boyunca çene ağrısına veya baş ağrılarına neden olabilir fakat bu etkiler kısa süre içinde kendiliğinden geçer. Uygulama için aslında anestezik krem uygulanması bile gerekmez ancak bazı hastalar için daha konforlu bir enjeksiyon süreci için krem uygulaması tercih edilebilir. Alanında uzman hekimler tercih ettiğiniz sürece masseter botoks işlemini kısa süre içinde ve ağrısız şekilde tamamlayabilirsiniz.
Masseter botoks en güvenilir botoks uygulamalarından biridir. İnvaziv bir yöntem olmaması enfeksiyon gibi sorunları ortadan kaldırır. Henüz FDA onayı almış bir yöntem olmaması, bu yöntemin nispeten yeni bir yöntem olmasından kaynaklanır. Masseter botoksun kısa süre içerisinde FDA onayı alabileceği düşünülmektedir.
Doğru şekilde yapılan enjeksiyonlar gülüşü etkilemez. Ancak deneyimsiz hekimler tarafından gerçekleştirilen yanlış enjeksiyonların böyle bir riski bulunur. Bu yüzden sertifikalı bir dermatolog veya plastik cerrah ile çalışmak sizi bu gibi risklerden korumaya yardımcı olur.
Masseter botoks sonrası yemek yemenize engel bir durum yoktur. Fakat beslenme alışkanlıkları önemlidir. Örneğin kuruyemiş gibi sert besinleri tüketmeye çalışmak veya uzun süre sakız çiğnemek masseter kasının eski haline dönmesine neden olabilir. Bu yüzden önerilmez.
Masseter botoks her yaşta yapılabilir. Burada belirleyici olan bireylerin sahip olduğu işlevsel sorunlardır. Ancak 18 yaşından küçük olan ve masseter botoks yaptırmak isteyen bireyler için ebeveyn onayı gerekebilir. Masseter botoks işlemi bruksizm sorununun giderilmesi için 18-25 yaşlarında, yüz hatlarını belirginleştirmek isteyenler için 25-40 yaşlarında ve yaşlılık belirtilerini azaltmak isteyenler için 40 yaşından sonra yaptırılabilir.
Eğer masseter kasları çok fazla kullanılırsa diş sıkma rahatsızlığı gelişir. Bu rahatsızlık zaman içerisinde mide reflüsünü etkileyebilir. Dolayısıyla masseter botoksu ile dış sıkmaya bağlı mide reflüsü ortadan kaldırılabilir. Fakat masseter botoksunun mide reflüsüne olumsuz etki etmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Yine de masseter botoksu ve mide reflüsü arasındaki ilişki hakkında kesin bilgi almak için doktorunuza başvurmanız önerilir.
Masseter botoks kişiden kişiye değişiklik gösteren bir uygulama olduğu için net fiyat bilgisi vermek mümkün değildir. Örneğin kişinin cilt yapısı ve enjekte edilecek botulinum toksini miktarı fiyatlar üzerinde doğrudan etkilidir. Bu yüzden önce doktor tarafından bir muayene gerçekleştirilmesi, seans sayısına ve enjekte edilecek botoks miktarına karar verilmesi gerekir. Hemen ardından çene dolgusu için bir fiyat bilgisi verilebilir.
Burada en önemli noktalardan biri işlemi gerçekleştirecek olan uzmanın seçilmesidir. Masseter botoks uygulamasının hem alanında uzman bir hekim tarafından hem steril bir klinik ortamında gerçekleştirilmesi gerekir. Siz de masseter botoks işlemini bugüne kadar sayısız başarılı işlem gerçekleştirmiş olan Yücel Sarıaltın aracılığıyla yaptırmak isterseniz hemen şimdi bizime iletişime geçebilir ve randevu oluşturabilirsiniz.
Göz kapağı ameliyatı gözün kapak kısmındaki birtakım şikayetleri gidermek...
Erkeklerde görülen ve meme büyüme sorunu olarak tanımlanan Jinekomasti...