Göz kapağı ameliyatı gözün kapak kısmındaki birtakım şikayetleri gidermek için yapılır. Ameliyatın nedeni hastanın göz kapağındaki düşüklük nedeniyle görüş açısının daralması ya da farklı hastalıklar olabilir. Bu ameliyat tıbbi olarak blefaroplasti şeklinde ifade edilir. Ameliyat sırasında fazla dokunun alınması, kasların yeniden konumlandırılması gibi işlemler yapılabilir.
Göz kapakları gözleri olumsuz etkenlerden korurken bazen işlevini yitirebilir. Bu nedenle ameliyat kaçınılmaz hâle gelir. Ameliyatın ertelenmesi gözdeki problemlerin ilerlemesine ve farklı sorunların ortaya çıkmasına yol açabilir. Alt veya üst göz kapağı ameliyatı uzman bir hekim tarafından yapıldığında mevcut sorunlar ve ileride ortaya çıkabilecek sorunlar büyük ölçüde engellenir.
Göz kapağı ameliyatı olanların yorumları genellikle olumludur. Ancak uygun olmayan şartlarda yapılan operasyonlar nedeniyle göz kapağı ameliyatı olanların yorumları olumsuz da olabilir. Ameliyat öncesi gerekli tetkiklerin yapılması, hastanın detaylı değerlendirilmesi operasyonun başarılı geçmesinde etkilidir. Hastanın mevcut sağlık durumu değerlendirildikten sonra alanında uzman hekim tarafından operasyona onay verilmelidir. Gerekli durumlarda ameliyatın ertelenmesine, farklı sağlık sorunlarının çözümü için hastanın tedavi edilmesine karar verilebilir.
Göz kapağı ameliyatı olanların yorumları incelendiğinde özellikle hekim tecrübesinin, ameliyathane koşullarının yeterliliğinin ve ortam hijyeninin önemli olduğu görülür. Ameliyat olan hastalar özellikle hekim memnuniyetini dile getirerek operasyon öncesi ve sonrası sürecin ne denli konforlu geçtiğine değinir. Bu noktada hasta-hekim iletişimi de önemlidir. Hastanın hekim tavsiyelerine uyması iyileşme sürecini hızlandırır.
Göz kapağı ameliyatı estetik kaygılarla yapılabilir. Eğer kaslarda bir sorun yoksa deri fazlalığı, sarkma nedeniyle hastada memnuniyetsizlik yaratan bir görüntü ortaya çıkıyorsa hastaya estetik ameliyat uygulanabilir. Göz altı torbaları ya da göz altındaki sarkmalar için de bu tür operasyonlar gerçekleştirilebilir.
Operasyon genel ya da lokal anestezi altında yapılır. Hangi anestezi yönteminin uygun olduğu hastanın sağlık durumuna bağlı olarak hekim tarafından belirlenir. Ameliyatın fiyatı ise hekime, hastaneye, yapılan müdahalelere göre değişir. Hastalar ameliyat için araştırma yaparken ilk olarak hekim ve klinik kalitesini araştırmalıdır.
Göz kapağı ameliyatı olanların yorumları incelendiğinde operasyonu yaptıranlar farklı gerekçelerden bahseder. Göz kapaklarında düşüklük bu ameliyatın nedenlerinden biridir. Göz kapağı düşüklüğü pitozis olarak adlandırılır. İlk akla "göz kapağı düşüklüğü neden olur?" sorusu geliyor. Nedeni göz kapağındaki kasların doğuştan zayıf olması ya da sonradan zayıflamasıdır. Bu durumun nedenlerini şöyle sıralayabiliriz:
Göz kapağındaki düşüklük görme alanını daraltarak hastanın sürekli başını kaldırarak etrafa bakmasına neden olur. Ayrıca gözlerde sulanma, kuruma gibi sorunlar da yaşanabilir. “Göz altı torbalarım var.” diyen hastalar talep etmeleri durumunda estetik operasyon geçirebilir. Estetik ameliyatlarda torbalar alınarak hastanın göz kapaklarının estetik bir görünüme kavuşması amaçlanır.
Göz kapakları ilerleyen yaşa bağlı olarak esnekliğini kaybeder ve sarkar. Estetik ameliyatlar neticesinde bu sarkmayı gidermek, fazla deriyi almak mümkündür. Sarkma yaşlanmaya bağlı olarak ortaya çıkabileceği gibi hastanın yaşam alışkanlıklarından kaynaklı da görülebilir. Hava kirliliğinden tutun da sigara ve alkol bağımlılığı gibi nedenlere kadar pek çok unsur göz kapaklarının elastikiyetini azaltabilir. Ayrıca uykusuzluk ve güneşe gereğinden fazla maruz kalma gibi nedenler de sarkmayı tetikleyebilir.
Göz kapağı ameliyatı olanların yorumları incelendiğinde en önemli ameliyat sebebinin günlük hayatı olumsuz etkileyen sorunlardan kurtulmak olduğu söylenebilir. Hasta görünümünü, görme açısını iyileştirmek ve kendini daha iyi hissetmek için hekime müracaat eder. Hekim hastanın durumunu değerlendirerek nasıl bir ameliyata ihtiyacı olduğunu belirler. Mevcut duruma göre üç farklı ameliyat yapılabilir:
Göz kapağı ameliyatı olanların yorumları incelendiğinde düşüklük nedeniyle hekime başvurup ameliyat olanların sayısının fazla olduğu görülür. Göz kapağı düşüklüğü ameliyatı sırasında göz kaslarına müdahale edilir. Göz kapağının hareketini sağlayan kasta bazen problem olabilir. Bu problem nedeniyle göz kapağı aşağı doğru iner ve kasa yapılacak müdahale neticesinde iyileşme sağlanır.
Ameliyat sırasında levator rezeksiyonu uygulanabilir. Göz kapağında fonksiyonel bir sorun olmaması durumunda uygulanan bu yöntemde kas kısaltılır. Operasyon sırasında göz kapağı çizgisinin olduğu kısımdan kesi uygulanır. Kas uygun boyutlara getirildikten sonra dikiş kapatılarak operasyon tamamlanır. Bir diğer yöntem frontale asma tekniğidir. Söz konusu teknik kasın çok zayıf olması hâlinde tercih edilir. Göz kapağı düşüklüğü ameliyatı yaklaşık bir saat sürer.
Frontale asma tekniğinde silikon bantla ya da farklı bir malzemeyle göz kapağının başka bir kasa asılarak yukarı kaldırılması sağlanır. Bu yöntem genellikle felce bağlı düşüklüklerde ve başarısız düşüklük giderme ameliyatlarından sonra uygulanır.
Göz kapağı ameliyatı olanların yorumları incelendiğinde estetik operasyon yaptıranların sayısı da bir hayli fazladır. Bu tür operasyonlarda aynı anda farklı işlemler yapılabilir. Göz kapağındaki ve gözyaşı bezesindeki sarkmanın aynı anda giderilmesi mümkündür. Aynı zamanda hastanın talebine bağlı olarak kaş düşüklüğü de giderilebilir.
Göz kapağı estetiği için ilk olarak hastanın değerlendirilmesi gerekir. Blefaroplasti olarak da adlandırılan estetik operasyon için kıvrım noktalarında gerekli çizimler ve çeşitli ölçümler gerçekleştirilir. Böylece kaş, kapak için doğru konumlandırma yapılır. Fazla deri alınması ve göz kapağındaki kesiler için farklı teknolojiler, bistüri, koter gibi aletler kullanılır. Eğer estetik operasyon alt kapakta yapılıyorsa transkonjunktival yöntemi tercih edilir.
Göz kapağı ameliyatı sonrası iyileşme süreci hastadan hastaya değişiklik gösterir. Operasyon bölgesinde oluşan şişlikler ve morluklar genellikle en geç iki hafta içinde geçer. Göz kapağı ameliyatından sonra dikkat edilmesi gerekenler eksiksiz yerine getirildiği takdirde iyileşme süreci hızlanır. Ayrıca göz kapağı ameliyatından sonra komplikasyon görülme riski de azalır. “Göz kapağı ameliyatı oldum” diyenler için ilk yapması gereken hekimin tavsiyelerine uymaktır. Ameliyat sonrasında genel olarak dikkat edilmesi gereken detayları şöyle sıralayabiliriz:
Göz kapağı ameliyatının başarılı mı yoksa başarısız mı olduğunu anlamak için bazı detaylara dikkat edilmelidir. Eğer göz kapaklarında çok fazla dikkat çeken dikiş izleri mevcutsa bu operasyonun başarısızlığına işarettir. Fonksiyonel problemlerden estetik olarak tatmin edici olmayan bir görüntüye kadar farklı belirtiler de başarısız operasyona işaret eder. Operasyonun başarısı için deneyimli bir hekime başvurulmalıdır. Böylece revize operasyonlarına gerek kalmaz.
Göz kapağı düşüklüğü ameliyatı olanların yorumları incelendiğinde şikayetlerin azaldığını söyleyebiliriz. Ancak bazı durumlarda şikayetleri devam eden hastalar da söz konusu olabilir. Başarısız göz kapağı ameliyatı olanların yorumları neticesinde bu başarısızlığın hekim tecrübesizliğinden veya hastanın operasyon sonrasında hekim önerilerine uymamasından kaynaklandığı düşünülebilir.
Göz kapağı ameliyatı olan ünlüler tarafından yapılan bazı yorumlar ya da elde edilen sonuçlar bu noktada yol gösterici olabilir. Hem dünyada hem Türkiye’de pek çok ünlü göz kapağı estetiği yaptırmıştır. Bu ünlüler arasında Cameron Diaz, Renee Zellweger, Catherine Zeta Jones, Tom Cruise gibi popüler isimler yer alır. Ayrıca Paul McCartney, Al Pacino, Charlize Theron gibi yıldızlar da göz kapağın estetiği sayesinde yaşlarından daha genç görünmektedir.
Göz kapağı ameliyatı, risk oranı düşük olarak kabul edilen bir ameliyattır. Ancak her ameliyatta olduğu gibi birtakım riskler düşük de olsa söz konusu olabilir. Hekim yeterince tecrübeli değilse göz orantısı kaybolabilir ve asimetrik görünüm kalıcı hâle gelebilir. Kanama ve enfeksiyon riski düşük de olsa mevcuttur. Derinin az ya da fazla alınması, fonksiyonel sorunlar neticesinde yeniden bir operasyona ihtiyaç duyulabilir.
Bazı hastalar gözde kuruluk problemi yaşar. Batma, gözyaşı fazlalığı, gözlerin bulanık görmesi gibi problemlerin geçici olarak görülmesi normaldir. Bu problemler uzun süre düzelmezse hemen hekime başvurmak gerekir.
Ameliyat bölgesinde şiddetli ağrı varsa enfeksiyon şüphesi doğar. Ayrıca şiddetli ağrıya akıntı eşlik edebilir. Akıntıya bağlı koku, aşırı hassasiyet, kanama yaşanması muhtemel durumlar arasındadır. Enfeksiyon bir an evvel tedavi edilmelidir. Aksi takdirde hastada ciddi problemler ortaya çıkabilir. Enfeksiyon riskinin temel nedeni operasyon sırasında hijyen koşullarına uyulmamasıdır. Hijyenik koşullarda ve deneyimli bir hekim tarafından yapılan operasyonlarda böyle sorunlar meydana gelmez.
Göz kapağı ameliyatı olanların yorumları incelendiğinde, ameliyat olanlara dikiş izi kalıp kalmayacağına dair soru yönelten çok sayıda kişi vardır. Çok az miktarda iz kalması bu tür operasyonlar için normal bir durumdur. Ancak dikiş izi kıvrım noktalarındadır. Böylece dışarıdan bakıldığında izlerin görünmesi söz konusu değildir. Yaklaşık 2-3 ay içinde tüm izler ten rengiyle benzer bir tona ulaşır. Böylece bir operasyon geçirildiği kolay kolay anlaşılmaz.
İlerleyen yaş, doğum yapma ve kilo alıp verme gibi birçok faktör karın derisinde...
Çene hattının daha belirgin ve daha keskin hale getirilmesini sağlayan jawline dolgusu çene hattındaki...